El 85% dels aturats a Girona no tenen cap qualificació acadèmica o només disposen d’estudis primaris

El 85% dels aturats a Girona no tenen cap mena de qualificació acadèmica o només disposen d’estudis primaris. A més, al llarg del 2011, la ciutat ha registrat un increment de les persones sense feina majors de 45 anys, que representen ja un terç dels aturats. Aquesta dada és especialment crua si s’hi afegeix que gairebé la meitat d’aquest col·lectiu fa més de dotze mesos que no treballa (és a dir, són aturats de llarga durada). L’equip de govern centrarà els esforços aquest any a ajudar-los, ja que la seva reinserció dins el mercat laboral és difícil, i a fomentar la necessitat de formar-se. Per això, farà una campanya específica als instituts per conscienciar el jovent que no abandoni els estudis.

A la ciutat de Girona, aquest mes de gener s’ha tancat amb 7.718 persones sense feina. Això suposa que l’11,7% dels gironins en edat de treballar estan a l’atur, un percentatge lleugerament menor al del conjunt de la demarcació (on la taxa se situa en el 12%, amb 57.388 aturats).

Si es desgrana la realitat del col·lectiu de gironins que no tenen feina, l’estadística de l’Ajuntament de Girona posa diverses dades especialment crues sobre la taula. D’entrada, com destaca la tinenta d’alcalde Marta Madrenas, que “els nivells formatius són molt baixos”, perquè només un 15% dels aturats disposa d’un títol d’FP o bé d’estudis universitaris.

Per grups d’edat, les dades també recullen com d’ençà del 2008 hi ha hagut una “clara inflexió” que ha fet incrementar significativament els aturats d’entre 30 i 44 anys i, sobretot, els de més de 45. De fet, segons exposa la tinenta d’alcalde, aquest darrer grup -els majors de 45 anys- ja representen “més d’una tercera part dels qui no tenen feina a la ciutat” (en concret, un 34%).

A més, el gruix d’aquest col·lectiu també són aturats de llarga durada. En concret, gairebé la meitat. “El 46% dels aturats majors de 45 anys fa més de dotze mesos que no treballen”, exposa Marta Madrenas. 

Per intentar revertir l’atur que viu la ciutat, l’Ajuntament de Girona engegarà aquest 2012 diferents actuacions, encaminades a atacar “l’abast d’un problema que cada dia ens impacta més”, com ha exposat l’alcalde, Carles Puigdemont. 

Per començar, ja s’ha encarregar un estudi -que es preveu enllestir d’aquí a quatre mesos- que farà una diagnosi acurada de la situació. No només recollirà perfils i dades dels aturats, sinó que també analitzarà les problemàtiques socials amb què es troben aquells qui no tenen feina (com ara els impagaments d’hipoteques, per exemple).

Campanya als instituts

A més, les actuacions de l’equip de govern giraran al voltant de dos eixos bàsics. Un d’ells serà prioritzar les actuacions dirigides als aturats majors de 45 anys, perquè són un sector a qui costa reinserir dins el mercat laboral. 

L’altre gran eix es focalitzarà en impulsar la formació i -sobretot- conscienciar de la seva importància. Per això, la tinenta d’alcalde ja ha anunciat que es farà una campanya específica dirigida als alumnes d’institut i als seus pares per “incidir en la importància que té la formació” a l’hora de trobar una feina. Amb aquesta acció, el que es vol evitar és que els joves abandonin els estudis abans d’hora.

“La dada contundent que no se li escapa a ningú és que un 85% dels gironins aturats no tenen estudis universitaris o professionals; per tant, posar èmfasi en la formació té efectes”, ha ressaltat l’alcalde de Girona. I ha afegit: “Formar-se i tenir preparació és un element diferencial i d’avantatge de cara a trobar feina”. 

Més de 2,5 MEUR

Per a aquest 2012, l’Ajuntament de Girona destinarà més de 2,5 milions d’euros (MEUR) als diferents programes i actuacions municipals de creació d’ocupació. D’aquesta quantitat global, la majoria de l’aportació prové de subvencions del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC).

Entre d’altres, aquests recursos serviran per fer cursos de formació, tallers ocupacionals, plans d’ocupació i actuacions als barris (sobretot, a Can Gibert del Pla i Santa Eugènia). A més dels aturats majors de 45 anys, l’equip de govern també vol prioritzar les actuacions destinades a pal·liar els efectes de l’atur entre els joves. 

79 noves empreses

Aquest dilluns, l’Ajuntament de Girona també ha fet balanç de les actuacions del servei d’emprenedoria municipal durant el 2011. L’any passat, el Girona Emprèn va donar suport a la creació de 79 empreses, que han suposat crear 121 llocs de treball. Entre les assignatures pendents que es volen corregir hi ha, segons conclou Marta Madrenas, fer un “seguiment acurat” dels diferents projectes per ajudar-los a consolidar-se.