Analitzen el Parc Natural de la Garrotxa per renovar la carta Europea de turisme sostenible

olot_aeri

La Garrotxa és un exemple de ser un espai sostenibleAquests dies un tècnic d’EUROPARC ha visitat el Parc Natural de la Zona Volcànica per verificar i renovar la Carta Europea Sostenible pels propers cinc anys. El verificador destaca que els diferents signants garrotxins de la carta, com les empreses i les administracions, han primat aplicar els principis de la sostenibilitat enfront la crisi econòmica pel valor afegit que dóna el respecte pel territori.

La Carta Europea Sostenible és una iniciativa que té com a objectiu promoure el desenvolupament del turisme respectant els espais naturals protegits. El Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa és pioner a tot l’Estat en aplicar aquesta carta, que es renova cada cinc anys. Ara toca renovar-la de nou, i per aquest motiu aquests dies visita la Garrotxa un tècnic d’Europarc, la Confederació Europea de Parcs Naturals, per verificar que la comarca respecta els criteris fixats per la Carta, perquè el Parc Natural pugui continuar formant-ne part uns cinc anys més. Pel verificador, la lliçó que dóna la comarca és que tots els sectors estan implicats en buscar un equilibri entre el turisme i el respecte pel medi ambient.

Per Paulo Castro, membre d’Europarc encarregat de la verificació, una de les conclusions que extreu de la visita és que es pot acabar amb la idea que no es pot fer economia sostenible. Per ell, ho demostren les 22 empreses privades adherides a la carta, que aposten pel valor afegit que aporta el turisme sostenible tot i el cost a aplicar-ho, enfront a la crisi econòmica.

De moment, el Parc Natural ja s’ha sotmès dues vegades a l’acceptació per part d’Europarc a formar part dels territoris que segueixen la Carta de Turisme Sostenible. Després de la visita del membre d’Europarc, la Garrotxa haurà d’esperar fins a finals d’estiu per saber si el comitè d’avaluació renova la seva Carta.

x