El Fluvià patirà els efectes del canvi climàtic

El riu Fluvià, al seu pas per Olot, aquest migdia

El canvi climàtic modificarà els calendaris agrícoles de la conca del Fluvià. Aquesta és una de les primeres conclusions del projecte ACCUA, que estudia com s’ha d’adaptar la gestió dels recursos de l’aigua al Canvi Climàtic. Segons aquest projecte, cap al 2030 la conca del Fluvià disposarà d’un 20% menys d’aigua a la capçalera.

El projecte ACCUA ha avaluat, durant tres anys, com pot afectar el canvi climàtic a les conques dels rius catalans. Per aquest motiu, ha analitzat tres lleres: la Tordera, el Siurana i el Fluvià. Però l’estudi també reflecteix l’afectació del canvi climàtic en l’àmbit agrícola, als boscos i als nuclis humans, a banda del propi impacte en els recursos hídrics. Tot amb un objectiu.

A les tres conques fluvials catalanes coincideixen dos factors comuns: en els propers anys es viurà un augment de la temperatura i una disminució de la precipitació, i per tant, tindrem menys aigua. Pel que fa a la conca del Fluvià, es calcula que cap al 2030 la capçalera tindrà un 20% menys d’aigua, i la temperatura augmentarà mig grau. Això farà que s’hagin de modificar els calendaris agrícoles de les explotacions existents al llarg de la conca. Per aquest motiu, el projecte pensa diferents solucions pel Fluvià i els garrotxins, perquè ens puguem adaptar a aquest canvi provocat per la climatologia.

Divendres es van presentar a Olot els resultats d’aquest estudi, difós per l’obra social de Catalunya Caixa, i en el que hi han participat el CREAF, Centre de recerca Ecològica i Aplicacions Forestals, la Universitat Politècnica i l’IRTA, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària.