El projecte de cooperació cultural transfronterera Ciutats 3.0 ha comptat amb més de 200 artistes i 24 exposicions

ACN.- El balanç del projecte de cooperació cultural transfronterera Ciutats 3.0 que ha suposat la participa de tres ciutats -Olot, Osca (Aragó) i Tornefeuille (França)- és molt positiu, segons els organitzadors que aquest dimarts s’han reunit per posar en comú els fruits recollits. Entre les xifres presentades, destaca que s’han fet 24 exposicions, 9 catàlegs i un disc editat i que ha comptat amb la participació de 200 artistes. El projecte, que ha tingut una durada de tres anys -del 2009 fins al 2011- ha comptat amb un pressupost d’1,9 MEUR, destinats als projectes artístics i a facilitar la mobilitat entre els tres territoris. Els representants han destacat la qualitat dels projectes artístics.

El projecte també ha permès poder portar aquestes ciutats propostes culturals que, pel seu cost i la infraestructura que necessiten, no hauria estat possible. És el cas de l’espectacle ‘Le Sort du dedans’ de Baró d’Evel Cirque o ‘Flammes’, de la companyia La Machine, que es va poder veure per la Fira de Sant Lluc. Els projectes han girat entorn de nou eixos temàtics. 

Les dues regidores de cultura d’Osca i Tournefeuille, Teruca Moreno i Danielle Buys, i el regidor de cultura d’Olot, Josep Berga, han destacat la bona experiència que ha suposat aquest projecte per a les ciutats, per als seus artistes i també per als habitants que han pogut guadir d’un important nombre de propostes culturals gràcies a Ciutats 3.0. També han destacat els beneficis a nivell tècnic i polític, en conèixer altres maneres de fer i de treballar ha estat molt positiu.

Un revulsiu cultural i econòmic

Entre els objectius principals marcats inicialment, han destacat el moviment d’agents culturals entre els tres territoris, la relació entre ells i l’ocupació de l’espai públic amb activitats culturals. S’han fet produccions en les que han participat artistes de les tres ciutats i també s’han produït espectacles amb la participació de professionals i amateurs, els quals han tingut l’oportunitat de formar part d’un projecte de primera fila. És el cas, per exemple, dels dos projectes que han format part de l’eix de Música Barroca on han participat cors amateurs. 

Durant l’acte, també s’ha posat de manifest el “motor econòmic” que ha suposat el projecte, tant pel que fa a la creació de llocs de treball directes a nivell tècnic i artístic com la generació de riquesa en diferents i múltiples camps relacionats (disseny gràfic, impremtes, restauració, industrials diversos). 

En la presentació d’avui també s’ha comptat amb la presència de la subdirectora de Cooperació Local de la Generalitat, Ana Mochales, que ha reconegut la feina feta.