Artistes i directors de centres d’art contemporani d’arreu de Catalunya es concentren a Olot en un acte de suport a ‘l’Espai Zero1’

David Santaeulària era el director de les sales d'art contemporani

David Santaeulària era el director de les sales d'art contemporaniACN.- Un centenar d’artistes i directors de diversos centres d’art contemporanis d’arreu de Catalunya s’han concentrat aquest dissabte al migdia a Olot en un acte de suport a la sala d’exposicions ‘Espai Zero1’ després que el consistori decidís tancar el centre per “qüestions econòmiques”. Segons els manifestants els polítics utilitzen “el motiu de la crisi econòmica” per portar a terme decisions polítiques que “empobreixen la creació artística” i alerten que el tancament d’aquest espai olotí només pot ser el “principi de la clausura de molts altres centres culturals” de tot Catalunya. Segons els manifestants, el cost del centre no arribava al 0,26% de la despesa anual de l’Ajuntament d’Olot.

Els concentrats han criticat el tancament de la sala d’exposicions artístiques perquè, segons els manifestants, és una mostra més que el Govern no els hi interessa “la creació ni el pensament crític i artístic”. Segons els concentrats, ‘l’Espai Zero1’ només tenia un cost d’entre 60.000 i 80.000 euros anuals, i han subratllat que no entenen com el consistori va argumentar que tancava el local per “qüestions merament econòmiques”. L’ajuntament olotí va tancar ara fa dos mesos el local i va acomiadar al seu director, David Sanaeulària. A partir de llavors, més d’un miler de persones i col·lectius van començar a firmar una ‘Carta al consistori’ per reclamar la reobertura del centre. 

Els concentrats han alertat que el tancament d’aquest centre només és “un punt de partida” perquè el Govern pugui començar “a tancar-ne molts altres”. “Hi ha moltes sales com aquesta perillant arreu de Catalunya”, ha detallat un artista olotí anomenat Job Ramos. L’acte de suport a ‘l’Espai Zero1’ ha comptat amb un acció reivindicativa. Els manifestants han pintat de color blanc les portes del centre jugant amb la idea que la pintura era ‘típex’. El secretari general de l’associació d’artistes visuals de Catalunya, Florenci Gutin, ha destacat que amb aquest acte volien donar a entendre que com que el “típex s’utilitza per corregir”, l’Ajuntament d’Olot també està a temps per “corretgir la seva decisió” i reobrir el centre. 

L’acte de protesta d’aquest dissabte tenia dos objectius principals. En primer lloc, veure si el sector de les arts es podia unir i formar en un sol grup fort en contra les retallades en aquest sector i, en segon lloc, plantejar com el món artístic afronta “el canvi de paradigma” que, segons els assistents, s’està portant a terme aprofitant la crisi econòmica. La reunió ha servit per crear una ‘Mesa d’associacions de les arts visuals’ i per preveure quines seran les pròximes actuacions.