Sant Jaume de Llierca estudia portar als tribunals el Consell Comarcal per la ubicació de la planta de triatge

ACN.- ??L’Ajuntament de Sant Jaume de Llierca, governat per ERC, està estudiant portar el Consell Comarcal de la Garrotxa als tribunals per la decisió, diuen “imposada”, de la ubicació de la futura planta de triatge. El seu alcalde, Ferran Puig, assenyala que existeixen estudis fins i tot de Medi Ambient que recomanen utilitzar el polígon industrial de Politger, en comptes del que proposa el consell, situat a can Coma de Baix, una zona no urbanitzable que té problemes de permeabilitat i per tant podria afectar als aqüífers i al riu Fluvià. El consistori considera que s’ha vulnerat el principi d’autonomia local que els hauria de permetre decidir l’emplaçament més idoni.

L’Ajuntament no entén per què el Consell Comarcal “ignora” la fragilitat dels terrenys i la seva funció connectora, alhora que “desestima” els informes i els estudis tècnics que desaconsellen la ubicació que proposen, ja que a més, la zona no té els accessos adequats. Per altra banda, el consistori acusa al Consell Comarcal -governat per CiU- d’haver “vulnerat el principi d’autonomia local”, ja que no s’han tingut en compte els suggeriments i propostes de millora de la comissió política i ciutadana que es va crear expressament amb aquesta finalitat. 

Dijous passat, es va aprovar una moció al ple on es demana a l’Agència de Residus de Catalunya i al conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, que intervinguin davant els processos seguits en el projecte del Centre de Gestió de Residus de la Garrotxa al seu municipi. El text de la moció feia constar tota la informació relacionada amb la planta, que es farà arribar també als alcaldes, regidors i consellers comarcals després de constatar, diuen, “que no tothom estava degudament informat”. 

Per altra banda, recorden que ja el 2006 es va desestimar una proposta d’ubicació semblant a un altre municipi amb l’argument de que havia d’anar a un polígon industrial i per tant, “no té sentit que al final vagi fora d’un polígon’, apunta el batlle. 

El final de les negociacions

L’alcalde insisteix que no estan en contra de la planta, ja que entenen que és necessària, sinó que el que volen és que s’ubiqui al lloc “adequat”. Després de mesos de reunions amb representants del consell comarcal, l’Ajuntament dóna per finalitzat el període de negociació ja que consideren que en les nombroses trobades mantingudes no se’ls ha escoltat les seves propostes i l’actitud del consell ha estat la d'”informar del que volen fer” en comptes de poder “decidir quina és la millor ubicació”. Per tot això, han decidit posar el cas a mans d’advocats. “Si no volen tenir en compte les nostres recomanacions, potser qui ho haurà de determinar és un jutge i estem estudiant si té fonament legal”, conclou Puig. 

El projecte de la planta ha estat motiu de controvèrsia i fins i tot s’ha creat una plataforma en contra, que defensa que aquesta és una instal·lació innecessària. Fa uns mesos la protesta es va reactivar amb noves activitats, entre elles una acampada, per informar de les alternatives en matèria de reciclatge.