Les obres de rehabilitació del monestir del Sant Sepulcre de Palera a Beuda superen el milió d’euros

La rehabilitació del monestir del Sant Sepulcre de Palera a Beuda ha tingut, fins ara, un cost de més d’1,1 MEUR. El Departament de Cultura, la Diputació de Girona i altres entitats en matèria de patrimoni històric han aportat aquests recursos per a la restauració del monestir, l’església i l’adequació del conjunt històric com a hostatgeria. L’edifici, catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional, estava molt degradat a causa de l’aigua i la humitat. D’altra banda, la Diputació també ha aportat fins ara més de 250.000 euros per reconstruir el monestir de Sous, a Albanyà, i més de 190.000 per rehabilitar el priorat de la Mare de Déu del Roure, a Pont de Molins.

L’església del monestir del Sant Sepulcre de Palera és un edifici romànic de tres naus amb els seus absis i finestres de doble esqueixada. La nau central, més elevada, està coberta amb la volta de canó i les laterals amb volta de quart de cercle. Construït l’any 1085, el monestir va ser centre de peregrinació i devoció on es podien obtenir indulgències similars a les obtingudes a Terra Santa. 

L’edifici es trobava en molt mal estat a causa de la humitat i l’aigua. En aquests dos darrers anys, les obres de rehabilitació s’han centrat en renovar les cobertes de l’ala est, convertir la sala sud en un sala de reunions i adaptar el pati per accedir a l’edifici. A més, s’ha treballat en la consolidació de les restes existents de l’edifici i l’adequació del conjunt per utilitzar-ho com a hostatgeria. Bàsicament, les reformes s’han realitzat als edificis propers al claustre que anteriorment ja havien funcionat com a hostal. 

La rehabilitació del Sant Sepulcre de Palera ha tingut, fins ara, un cost total superior al milió d’euros, dels quals, 400.000 els ha aportat la Diputació de Girona. 

En el cas del monestir benedictí d’Albanyà (Alt Empordà), la restauració es va iniciar als anys vuitanta i, des de llavors, els treballs van continuar amb alguna aturada puntual. Durant els primers anys, es va desenrunar el conjunt -abandonat des del segle XVI- i es va portar a terme una excavació arqueològica. Actualment, ja s’ha iniciat la fase de consolidació per poder obrir el monument al públic. Des del 1984 s’han invertit 252.542 euros en la restauració d’aquest monestir. 

Pel que fa al priorat agustinià de la Mare de Déu del Roure, situat a Pont de Molins (Alt Empordà), la restauració s’ha concentrat en la reforma de la església gòtica. En concret, s’han refet els murs de l’absis i s’ha reconstruït la coberta, els tancaments i les instal·lacions. En total, des del 2011 s’han invertit 191.808 euros, dels quals 25.000 van ser aportats per la Diputació de Girona. 

Segons fonts de la Diputació, les obres de restauració dels tres monuments històrics “avancen a bon ritme” i continuaran durant aquest 2012. Només entre aquest any i el 2011, la Diputació de Girona haurà destinat 525.000 euros a recuperar i fer visibles aquestes tres joies medievals de les comarques gironines.

 

Deixa un comentari