Inauguració oficial del polèmic arxiu comarcal de la Garrotxa

Ferran Mascarell va inaugurar l'arxiu

Ferran Mascarell va inaugurar l'arxiuEl Conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va inaugurar divendres el nou Arxiu Comarcal de la Garrotxa. El Departament ha invertit 3 milions 300 mil euros en el nou edifici, que té una superfície de prop de 1.600 metres quadrats, on s’arxiven 3 quilòmetres de documents i 110 mil fotografies. La capacitat del nou equipament supera la de l’antic dipòsit de l’Hospici permet integrar-hi la gestió de l’Arxiu Municipal d’Olot.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va inaugurar divendres l’Arxiu Comarcal de la garrotxa, un nou equipament que té per objectiu la preservació, conservació i difusió del patrimoni documental comarcal. El nou arxiu té una superfície de prop de 1.600 metres quadrats edificats en dues plantes. L’espai es divideix en dues àrees: la interna i la pública. L’àrea interna disposa de moll de descàrrega, sala de recepció i tria de documentació, àrea de desinfecció, quatre dipòsits de documentació, dos dipòsits de suports especials, un per a documentació fotogràfica i electrònica i un altre per a suports de gran format, com pergamins, plànols i cartells. Els espais públics es divideixen en una sala de consulta apta per a 16 persones, que també conté la biblioteca auxiliar de temàtica comercal i una sala polivalent amb un aforament de 60 persones. Per a la seguretat, preservació i conservació de la documentació, l’arxiu disposa de sistemes de control ambiental i sistemes de seguretat. També disposa d’equipament informàtic de digitalització i aplicatius de gestió i conservació de documentació digital. El Departament de Cultura ha invertit 3 milions 300 mil euros en la construcció i l’equipament de l’arxiu.

L’Arxiu Comarcal de la garrotxa custodia el fons municipal d’Olot des del segle XVI, els prop de 5 mil protocols de les diverses notaries del districte d’Olot  des del segle XIII, i diversos fons institucionals, d’associacions, patrimonials, eclesiàstiques, d’empreses i de particulars de la comarca. El document més antic que s’hi conserva és un pergamí de l’any 1117 procedent de la parròquia de Sant Esteve d’Olot. Pel que fa a imatges, l’Arxiu té 110 mil fotografies, entre les quals cal destacar la col·lecció de Josep Maria Dou, amb 3 mil fotografies que recullen les activitats d’Olot a partir del 1874 fins a mitjans segle XX.

En motiu de la vista del conseller de cultura, a la ciutat d’Olot, l’assemblea de Maulets de la Garrotxa va convocar una concentració en suport de la Cultura i contra les retallades durant la inauguració del Nou Arxiu Comarcal. Durant la concentració, l’organització juvenil  va desplegar una pancarta gegant contra les retallades i van xiular el conseller Mascarell a l’inici i al final de la seva intervenció. El grup juvenil es mostra contrari al tancament de l’Espai Zer01 d’Olot dediacat a l’art contemporani.

 

 

Deixa un comentari