Familiars de l’home abatut a Olot per un mosso i els sanitaris que el van atendre declaren davant el jutge

Els cinc sanitaris del SEM que van atendre Antonio T., l’home mort per un tret d’un mosso durant un enfrontament al domicili d’Olot, han declarat davant el jutge arran de la investigació oberta per aclarir els fets. També ho ha fet la dona de la víctima i una amiga, la mateixa que va efectuar la trucada al 112 després que l’home hagués ingerit una important quantitat de pastilles. Fa dos dies va declarar el mosso imputat que va disparar l’arma i la resta d’agents presents en aquell moment. La família, que s’ha presentat com a acusació particular, sosté que l’actuació policial va ser “desproporcionada” i per això volen saber què va passar i si l’agent va seguir el procediment establert.

El Jutjat d’Instrucció número 2 d’Olot ha citat a declarar aquest matí els cinc sanitaris que van atendre Antonio T. a casa seva el 10 de març passat. Es tracta dels dos tècnics -un home i una dona- que van arribar en primer lloc al domicili de la víctima, després de rebre la trucada. En veure el seu estat, es va decidir avisar els Mossos d’Esquadra. Més tard va arribar una segona unitat, ja medicalitzada, on hi anava un metge, una infermera i un altre sanitari. 

Pel que fa a la família, també ha declarat la dona d’Antonio -que no ha entrat per la porta principal del jutjat- i també la seva amiga, amb l’objectiu de conèixer l’estat en què es trobava així com detalls de la seva personalitat. Les declaracions han finalitzat passades les dues del migdia.

La declaració del mosso imputat

Fa dos dies, el jutge va prendre declaració al mosso imputat -el caporal amb número de placa 2832- que va defensar la seva actuació tot dient que va ser un acte en legítima defensa que pretenia protegir la integritat física de la resta de persones presents, inclosos el fill de la víctima, un menor de 4 anys, que ho va presenciar tot. L’agent va reconèixer haver carregat l’arma uns minuts abans de disparar-lo però també va al·legar que no havia rebut prou formació per afrontar una situació com la viscuda al pis de la carretera de les Tries a Olot.

L’advocat de la família de la víctima, Benet Salellas, va apuntar que la compareixença del mosso havia obert alguns “interrogants” com ara que dubtaven que l’home hagués intentat “abraonar-se” amb un matxet a la mà en contra de l’agent, quan aquest no havia arribat a tocar-li el braç per neutralitzar-lo. També posaven en qüestió que altres agents no haguessin disparat en comptes del caporal per tal d’evitar ferir-lo en un punt vital i causar-li la mort.

Un cop fetes les declaracions, queda conèixer els resultats de les proves toxicològiques de l’home per saber en quin estat es trobava en el moment de l’enfrontament. Els agents van declarar que es trobava molt alterat i que van témer per la integritat de les persones perquè els va amenaçar amb un matxet. La família va explicar que Antonio T. estava molt nerviós perquè es pensava que els agents venien a endur-se el seu fill, ja que feia pocs dies que havia rebut una citació judicial relacionada amb una denúncia presentada feia un temps per la seva dona, després que aquest s’hagués endut el nen. La parella, però, havia refet la relació.

 

x