Els teatres d’Olot, el Municipal l’Escorxador de Lleida i el Bartrina de Reus porten La Zaranda als seus espectadors

La directora del Teatre Principal d'Olot, Tena Busquets, al centre de la imatge

La directora del Teatre Principal d'Olot, Tena Busquets, al centre de la imatgeEl Teatre Principal d’Olot, el Teatre Municipal l’Escorxador de Lleida i el Teatre Bartrina de Reus han volgut impulsar una iniciativa conjunta per oferir als seus espectadors la darrera creació de la companyia La Zaranda. Teatro Inestable de Andalucía la Baja, ‘Nadie lo quiere creer. La patria de los espectros’, d’Eusebio Calonge i dirigida per Paco de La Zaranda. El muntatge ja es va estrenar al Festival Temporada Alta de Girona el 2010 i la visita fugaç al Teatre de Vilanova i la Geltrú ara fa un any. Aquesta iniciativa conjunta de diferents teatres catalans s’ha presentat aquest dijous a Barcelona amb representants de l’espectacle.

Amb motiu del Dia Mundial del Teatre, el 27 de març, es podrà veure ‘Nadie lo quiere creer. La patria de los espectros’ al Teatre Principal d’Olot, el 23 de març, al Teatre Municipal L’Escorxador de Lleida, el 24 de març, al Teatre Bartrina de Reus, el 25 de març. El muntatge tancarà la seva gira catalana al Teatre Joventut de l’Hospitalet, el 5 de maig.

La Zaranda. Teatro Inestable de Andalucía la Baja, companyia de 34 anys, va rebre l’any 2010 el Premi Nacional de Teatre i ha trepitjat escenaris de França, a Alemanya, a Mèxic, a l’Uruguai, a l’Argentina, ara anirà a Colòmbia, el Brasil i Costa Rica. De fet, ells mateixos admeten que on tenen més públic és a Buenos Aires. ‘Nadie lo quiere creer. La patria de los espectros’ és una coproducció del Teatre La Zaranda i el Festival Temporada Alta. 

Tena Busquets, directora del Teatre d’Olot, ha recordat que la companyia andalusa ja havia estat en altres ocasions al seu teatre. Ha declarat que les dades que van trobar amb els altres teatres eren pròximes al Dia Mundial del Teatre i com que “als exteriors de Barcelona no tenim actors famosos que vagin als forns a vendre coques i pans, es va decidir que seria una bona iniciativa celebrar aquesta efemèride amb una companyia que fa teatre de veritat”.

Josep Lluís Marcè, del Teatre Joventut de l’Hospitalet, ha destacat que “a vegades sembla que fora de Barcelona hi hagi un gran desert” i s’ha mostrat estranyat que La Zaranda hagi vingut poc a Catalunya. 

De fet, Paco de La Zaranda ha indicat que pensava que “estaven oblidats per Catalunya és quan ens trobem a Catalunya”. En aquest context, De la Zaranda ha dit que “Catalunya ha estat lligada als ciments de Zaranda perquè és un referent teatral”. “Quan un ja està perdut en la forma de fer teatre i en que ja l’únic referent que hi ha és el silenci em sorprèn que estiguem aquí”, ha afegit. 

Eusebio Calonge ha explicat que l’obra que representaran a Olot, Lleida, Reus i l’Hospitalet tracta sobre una casa que s’enfonsa i que es creia important. “La seva propietària està amputada i en la meitat de la situació els servents volen treure partit d’aquesta situació”, ha assegurat. “És una situació de sainet perquè sempre hem estat molt a prop del teatre popular”, ha apuntat. De La Zaranda ha reconegut que explicar els seus treballs significa “perdre’s el treball” perquè “el teatre és com la vida difícil d’explicar. Els nostres treballs s’han de viure”.

 

Deixa un comentari