L’Ajuntament d’Olot tanca el 2011 amb un superàvit de 232.000 euros

ple_ajuntament_olot_rom

L’Ajuntament d’Olot ha tancat el 2011 amb un superàvit de 232.000 euros. El context de crisi ha provocat una davallada dels ingressos per un valor del 3% respecte l’any anterior, especialment en el cas de les llicències d’obres i els impostos per les activitats econòmiques, tal com es preveia i per això es va compensar amb una retallada amb la despesa per un valor similar. Això ha permès acabar l’any amb les finances equilibrades i amb romanent positiu, tal com ja va passar el 2010 quan governava el PSC. El consistori, a mans de CiU, no ha hagut d’enviar un llistat al Ministeri d’Hisenda amb factures pendents de pagar perquè no en tenia al calaix. El nivell d’endeutament se situa en el 91,1%.

“No hi ha hagut sorpreses”, assenyala el regidor d’Hisenda de l’Ajuntament, Josep Gelis, que reconeix que quan van assumir la legislatura el mes de juny l’anterior govern els va informar de l’estat dels comptes. Ja en aquell moment se’ls va advertir de la reducció dels ingressos i de fet aquest ha estat el primer any del període de democràcia, segons Gelis, que aquest ajuntament ha aconseguit uns ingressos inferiors a l’any anterior. “Veníem d’un període molt bo”, explica el regidor, en referència al creixement sostingut que havia viscut el consistori en quan a ingressos. 

Entre les mesures que han contribuït a reduir la despesa, destaca el pla energètic que ha permès reduir en prop d’un 1% el consum elèctric, per compensar els creixements d’entre un 5 i un 12% que es venia experimentant des del 2002, segons explica el regidor.

A nivell de personal, s’ha reduït la plantilla en 18 persones, amb la no renovació de contractes temporals i jubilacions. Pel que fa a les inversions, mentre el 2009 es van destinar uns 20MEUR i el 2010, 14 MEUR, per aquest 2011 la partida s’ha reduït de forma considerable, fins als 4,150.000 euros, i la previsió és que aquest any la quantitat de diners sigui inferior a aquesta. 

Les empreses i organismes que depenen de l’Ajuntament, com ara el Patronat d’Esports i l’Institut de Cultura, també han tancat l’any amb un romanent positiu.

Sense factures al calaix

L’Ajuntament d’Olot no ha hagut d’enviar cap llistat de factures pendents de pagar fins al dia 31 de desembre del 2011 perquè no en tenia. La mitjana de pagament als proveïdors és entre 50 i 55 dies. Això els evita també haver de presentar un pla de viabilitat lligat a la sol·licitud del crèdit que ha impulsat des del Ministeri d’Hisenda per ajudar als ajuntaments a fer front als impagaments. 

Pel que fa al nivell d’endeutament, l’any 2011 se situava en el 91,1%, incloent el deute a l’Estat pels diners a retornar durant els anys 2008 i 2009. Sense això, el nivell d’endeutament seria del 85,5%. 

Aquest vespre s’han exposat les dades del tancament d’exercici durant el ple municipal.

 

Deixa un comentari