L’acusada d’intentar matar l’alcalde de la Vall de Bianya amb un ganivet de tallar pernil diu que es volia suïcidar

acusada_agressi_albert_busquets

acusada_agressi_albert_busquetsACN.- L’acusada d’intentar matar l’alcalde de la Vall de Bianya amb un ganivet de tallar pernil el maig de 2011 ha assegurat durant el judici que es volia suïcidar. La dona havia demanat un crèdit de 300.000 euros per obrir una residència geriàtrica a casa seva i culpa l’ajuntament de no aconseguir tots els permisos. L’acusada, que ha remarcat que la situació l’ha portat “a la ruïna” i li ha provocat una depressió, ha explicat que no volia matar l’alcalde sinó que es voli suïcidar davant seu perquè tingués càrrec de consciència. L’alcalde ha negat aquesta versió i ha assegurat que la dona se li va abraonar amenaçant-lo en tot moment amb el ganivet. La dona s’enfronta inicialment a nou anys de presó.

Gairebé un any després dels fets, l’exalcalde de la Vall de Bianya, Albert Busquets, s’ha tornat a creuar amb la dona acusada d’intentar-lo matar amb un ganivet de tallar pernil. Els fets van tenir lloc el passat 4 de maig al despatx de l’alcalde i, des de llavors, la dona té una ordre d’allunyament de l’exbatlle.

L’acusada ha explicat que les obres per reformar casa seva -situada davant mateix de l’ajuntament- per convertir-la en un centre geriàtric l’havien portada a la ruïna. Segons ha explicat, havia demanat un crèdit de 300.000 euros per a les obres i disposava d’un “permís verbal” de l’alcalde per iniciar-les. La dona ha explicat, però, que s’havia arruïnat i n’ha culpat l’ajuntament. “Si no tenia permís, per què l’alcalde no em va parar les obres?”, s’ha preguntat. 

Montserrat T. D. ha detallat que pateix una malaltia -fibromiàlgia- i que la seva situació econòmica li ha provocat una depressió i diversos intents de suïcidi. Davant de la magistrada, també ha assegurat, somicant, que havia hagut d’obrir una casa de barrets a casa seva i dedicar-se a la prostitució abocada pels deutes que li havien generat les obres del geriàtric. 

A preguntes del fiscal, l’acusada ha reconegut que el 4 de maig va anar a l’ajuntament després de demanar, aquell mateix dia, una cita amb l’alcalde. La processada també ha reconegut que es va endur un ganivet de grans dimensions amagat a la bossa de mà. La dona va anar a l’ajuntament acompanyada de la seva mare, però ha assegurat que ella desconeixia que portés el ganivet amagat a la bossa. “El vaig agafar perquè la meva idea era suïcidar-me davant l’alcalde, tenia un avís d’embargament i no podia pagar la hipoteca que havia demanat per fer les obres”, ha justificat. 

La dona ha explicat que aquell mateix matí havia hagut d’anar al metge perquè li donessin tranquil·litzants i que va arribar molt nerviosa a la cita. Un cop al despatx, ha descrit que es va asseure i que, poc després, es va aixecar i -situada darrera de la seva mare perquè no veiés què estava fent- va treure el ganivet i va amenaçar de matar-se. “Li vaig dir a l’alcalde que tot el que m’havia fet ho pagaria perquè jo em mataria, però a ell li pesaria tota la vida a la seva consciència el mal que m’havia fet”, ha assegurat. 

La dona ha negat, a preguntes del fiscal, que en cap moment amenacés l’alcalde de matar-lo i, fins i tot, ha assegurat que no tenia res contra ell i ha apuntat que, en tot cas, seria l’arquitecta municipal “la culpable” de la seva situació. “Jo no intento mai clavar-li el ganivet a l’alcalde”, ha manifestat Montserrat T. C., que ha explicat que l’alcalde la va reduir i la va tirar a terra i que, amb l’ajuda d’un altre treballador de l’ajuntament que va entrar moments després, li van aconseguir treure el ganivet. 

Versions oposades

El relat que ha fet davant el tribunal l’acusada dista molt de la versió de l’aleshores alcalde de la població, Albert Busquets. L’exalcalde ha assegurat que, quan l’acusada i la seva mare van entrar al despatx, ell no va dir ni un mot i que les dues li van començar a recriminar la seva situació econòmica.

L’exalcalde ha desmentit que l’acusada estigués asseguda i ha assegurat que, en tot moment, va preferir estar-se dempeus darrera la mare. “Primer va començar a parlar la mare i després va fer-ho la Montserrat amb un to agressiu, de ràbia i prepotència”, ha explicat l’alcalde. De cop, segons el relat de l’exalcalde, l’acusada va dir-li “ara veuràs” i es va dirigir corrent cap a la taula on estava assegut amb el ganivet apuntant-lo en tot moment. “Em deia que em mataria”, ha assegurat. L’exalcalde ha negat amb rotunditat que en cap moment la dona digués que es volia suïcidar. 

Busquets ha explicat que estava “acorralat” i que no podia sortir del despatx i que només podia defensar-se subjectant els braços de la dona. “Ella feia una força terrible”, ha afegit l’exalcalde, que ha dit que va ser una tercera persona que va entrar al despatx -un tècnic de l’ajuntament- qui va poder treure-li el ganivet de les mans a l’acusada. 

A causa d’aquesta situació, Busquets ha requerit atenció psiquiàtrica durant deu mesos. “He passat por, al principi pensava que estava bé i que me’n sortiria però he necessitat ajuda professional”, ha explicat. 

La mare diu que no va escoltar res

La mare de l’acusada ha estat un dels testimonis que ha comparegut a petició del ministeri fiscal. La dona ha explicat que no sabia que la filla duia un ganivet amagat i que no va veure si ella l’amenaçava amb el mateix perquè estava situada per darrera d’ella. “Tot va passar molt ràpid i jo estava nerviosa”, ha explicat. 

“Estaven discutint i ella li deia que l’havia portada a la ruïna”, ha destacat. Ara bé, el seu testimoni no ha servit per reforçar ni la tesi de l’exalcalde ni la de l’acusada perquè, segons ha assegurat, no va escoltar res més. “Jo no crec que volgués agredir l’alcalde”, ha indicat. 

No obstant això, la mare sí ha reconegut que la seva filla va caminar cap a l’alcalde i que no es va quedar parada darrera la cadira, com la processada ha mantingut. 

El fiscal demana nou anys de presó

L’acusada s’enfrontava a una pena de nou anys de presó per intent d’homicidi, una petició que el fiscal ha mantingut al final de la vista. El ministeri públic també demana que la dona indemnitzi l’exalcalde amb 5.000 euros. 

Per la seva banda, l’acusació particular també sol·licita nou anys de presó per a la dona i eleva fins a 50.000 euros la indemnització. La defensa sol·licita l’absolució de l’acusada o, com a alternativa, que se la condemni per un delicte d’amenaces. El judici ha quedat vist per a sentència.