L’escorxador de la Garrotxa, entre els pioners en un nou sistema per agilitzar la detecció de la salmonel·la

escorxador

escorxadorL’Escorxador de la Garrotxa ha començat a participar en el projecte europeu Passpork, que els permetrà en dos anys desenvolupar un revolucionari equip de detecció de la salmonel·la a la carn de porc a temps real, aproximadament en 5 o 6 minuts, i no 24 hores com fins ara. L’Escorxador de la Garrotxa ha iniciat aquest projecte juntament amb un consorci d’empreses i centres de recerca de diferents països europeus punters en la producció porcina, com Dinamarca, Alemanya, Holanda i el Regne Unit.

L’Escorxador de la Garrotxa ha iniciat la participació al projecte Passpork, a la recerca d’un sistema de control més fiable, ràpid i menys costós a l’hora de detectar la salmonel·la a la carn del porc. Durant els propers dos anys, es desenvoluparà aquest projecte amb l’objectiu principal de dissenyar, construir, provar i validar, un equip que proporcioni en pocs minuts la informació sobre la prevalença de salmonel·la i altres bacteris en les canals porcines. La nova solució permetrà una reducció significativa del temps de resposta, ja que en la majoria dels casos s’estan rebent els resultats de les analítiques en 24 hores i de vegades en més dies. L’obtenció d’aquesta informació “en temps real” pot ajudar a definir estratègies de millora del procés, i és un important avenç en el control de la seguretat alimentària de la carn de porc. El projecte PassPork s’ha acollit a una línia d’ajuts europeus i s’ha aprovat un ajut global d’un milió 300 mil euros per una inversió total d’un milió 700 mil euros. INNOVACC, el clúster del sector carni porcí català, ha estat treballant en un projecte col·laboratiu de control de la salmonel·la durant tota la cadena alimentària, liderat per l’Associació Tècnico-Sanitària del Porcí (ASSAPORC) d’Osona, i ha estat a partir d’aquest projecte que s’ha plantejat la necessitat d’avançar en solucions per al control de salmonel·la similars a les que tenen països com Dinamarca, Holanda, Suècia, Noruega, Finlàndia, Irlanda, Bèlgica, Alemanya o Regne Unit. En el projecte, hi participen també empreses i centres de recerca i innovació d’alguns d’aquests països punters en la producció porcina.

 

x