La UdG disposarà d’un pressupost de 84 MEUR per aquest 2012 amb reduccions a totes les partides

udg1

udg1El Consell de Govern de la Universitat de Girona ha aprovat per amplia majoria el pressupost per aquest 2012. Aquesta proposta s’haurà de votar divendres, de manera definitiva, al Consell Social. El pressupost és de 84 MEUR i presenta reduccions a totes les partides. L’any passat, la UdG va aprovar un pressupost de 95,5 MEUR que, a mitjan any, va haver de reduir en 9,5 MEUR perquè la Generalitat va abaixar un 16% la subvenció que destina a les universitats. Aquest any, aquesta reducció no només es consolida sinó que creix en un 1,5% més. Entre d’altres, es destinarà un 3% menys a pagar professorat, no es preveu cap partida per a obra nova i cau un 36% la inversió per a projectes docents nous.

La Universitat de Girona afronta un altre any complicat des del punt de vista pressupostari. L’any passat, amb el pressupost aprovat i en execució, la Generalitat va instar la UdG a reduir en 9,5 MEUR la despesa. En aquell moment, la universitat va optar per retallar 6,5 MEUR i, per a la resta, hi va posar els estalvis de 20 anys d’història. Per tant, finalment, el pressupost del 2011 va passar de 95,5 MEUR a 86 MEUR. 

Aquest any, no només es consolida aquesta davallada, sinó que es pronuncia encara més fins reduir el pressupost als 84 MEUR. La rectora de la UdG, Anna Maria Geli, ha explicat que l’any passat la subvenció ordinària que el Govern destina a les universitat es va reduir un 16% i que, aquest any, encara és un 1,5% més baixa. Això ha obligat al rectorat a elaborar un pressupost amb reduccions a totes les partides. 

Aquest matí, el Consell de Govern de la UdG ha aprovat per 31 vots a favor, cap en contra i sis abstencions el pressupost elaborat pel rectorat. “Crec que la comunitat universitària entén la situació per la qual travessa el país i que la universitat ha de fer un pressupost molt auster i reduït”, ha manifestat Geli.

Reduccions en tots els àmbits 

La rectora ha remarcat que un dels capítols on menys s’ha retallat és el de personal. “El nostre capital són les persones i volem reduir al mínim possible les afectacions en aquest àmbit”, ha manifestat. Geli ha explicat que en el 2011, la despesa en personal suposava el 63% respecte el total del pressupost i que, en canvi, aquest any suposa el 73%. Això vol dir que s’han reduït comparativament més altres partides que la del personal, que ha caigut un 2,7%. 

Geli ha mantingut que no hi haurà acomiadaments de professorat que treballin a temps complet i ha avançat que la voluntat és mantenir el perfil dels professors associats a temps parcial -aquells que compaginen una feina fora de la universitat amb la docència- que imparteixin les assignatures “més específiques”. “Aquests els hem de salvar”, ha dit. 

On també es notarà encara més el descens és en el capítol de despesa corrent (cau un 19%), o en la posada en marxa de nous projectes docents inclosos en el Pla de Govern (-36%), o en el pressupost per al funcionament de les facultats i departament, que s’ha vist reduït un 25% des de mitjans de 2011. 

Per segon any consecutiu, la universitat no disposa de diners per a planificar obres noves i només s’ha inclòs una partida d’1,75 MEUR per a treballs de manteniment i actualitzacions de programes informàtics. Segons ha dit la rectora, tenen el compromís de la Generalitat que, a la tardor, podran començar a programar les obres de la nova facultat de Turisme que s’ha de fer a Montilivi i que va quedar aturada per falta de diners quan ja estaven a punt d’iniciar-se els treballs. “Ens han dit que és la prioritat número 1 a Catalunya un cop es comencin a fer nous edificis universitaris”, ha indicat. 

La rectora ha explicat que també s’estan donant indicacions a tots els caps de departament i degans per tal de reduir al màxim les despeses en telèfon o calefacció. També ha detallat que es tornarà a tancar, per segon any consecutiu, la majoria d’espais de la universitat durant tres setmanes d’agost. Aquesta mesura suposarà un estalvi de 100.000 euros. Com ja va passar l’any passat, romandran obertes les biblioteques, el rectoral i el centre d’acollida i informació per als estudiants. 

Un augment d’ingressos puntual

Pel què fa als ingressos, Geli ha explicat que han fet una revisió del preu de les taxes i matrícules universitàries només aplicant l’augment de l’IPC (1,9%). La rectora ha detallat que desconeix com pot afectar el decret aprovat per l’Estat el passat cap de setmana -que encareix significativament el preu dels crèdits- i ha assegurat que hi ha marge perquè cada comunitat autònoma acabi fixant el preu final. Per això, davant aquesta “incertesa”, només han aplicat l’augment de l’IPC a l’espera de com es resolgui aquesta nova normativa universitària. 

En el capítol d’ingressos per taxes i matrícules, el pressupost preveu un augment de 3 MEUR respecte el 2011, passant de 14 MEUR a 17 MEUR. Segons ha explicat Geli, aquesta situació és “puntual” i ve provocada no per un augment de les taxes i matriculacions -ja que, de moment, només s’aplicarà l’apujada de l’IPC- sinó perquè convergiran durant un any dos plans d’estudi. El pròxim curs, 2012-2013, hi haurà estudiants que faran cinquè curs d’algunes llicenciatures i també arribaran a quart curs els primers estudiants del Pla Bolonya.

 

Deixa un comentari