Els Mossos d’Esquadra desallotgen de matinada els estudiants que ocupaven el rectorat de la UdG

udg_desallotjament

udg_desallotjamentACN.- Els Mossos d’Esquadra han desallotjat aquesta matinada els estudiants que des de dimarts ocupaven l’edifici del rectorat de la UdG. A les dues de la nit, fins a onze furgones de la brigada mòbil i d’altres cotxes patrulla dels Mossos han arribat a la plaça Sant Domènec per desallotjar els joves. La rectora de la UdG, Anna Maria Geli, va denunciar davant la policia l’ocupació de l’edifici divendres i, després d’un procés de negociació amb els mossos, finalment ha calgut un desallotjament. L’operació s’ha fet sense incidents remarcables. Els agents han escorcollat i identificat els 25 joves que aquesta nit dormien dins l’edifici i, posteriorment, els han fet sortir. No hi ha hagut detinguts.

Els joves esperaven des de divendres l’arribada de les furgones dels Mossos d’Esquadra. Un grup d’estudiants van ocupar dimarts passat l’edifici del Rectorat per protestar contra les retallades i la gestió de la rectora de la UdG. Les negociacions amb el rectorat van durar 48 hores però l’equip directiu no va aconseguir arribar a cap acord amb els estudiants i va trencar les converses.

El divendres, la rectora va denunciar davant la policia l’ocupació de l’edifici i el cas va quedar en mans dels Mossos d’Esquadra. El mateix divendres, dos negociadors del cos van anar fins al rectorat per demanar als joves que es repensessin l’ocupació i per advertir-los que si no marxaven hi hauria un desallotjament forçós. Des del primer moment, els estudiants van decidir en assemblea mantenir l’ocupació i van anunciar que es resistiren de manera pacífica a ser desallotjats. 

Els joves han mantingut durant tot el cap de setmana l’ocupació -que ha impedit als treballadors accedir a l’edifici des del dimecres- i aquesta matinada la policia els ha anat a desallotjar. L’operació s’ha fet enmig d’un fort desplegament policial i les furgones de la brigada mòbil han ocupat tota la plaça. Fins a onze vehicles vinguts de Barcelona han participat en el desallotjament, que ha coordinat el cap de l’ABP del Gironès- Pla de l’Estany, l’intendent Xavier Creus. 

Els agents han accedit a l’interior de l’edifici on hi dormien aquesta nit 25 estudiants. Segons han relatat els joves, els agents els han posat de cares a la paret, els han escorcollat i identificat. “Hi ha hagut empentes i ens han insultat”, ha denunciat el portaveu del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) a Girona, Jordi Alemany, que ha estat el darrer en sortir de l’edifici. 

Un cop identificats, els agents han fet sortir un a un els estudiants i els han acompanyat fins a les escales de la pujada de Sant Domènec. Allà, un altre cordó policial controlava que els joves no poguessin tornar a accedir a la plaça. Els mossos s’han ajudat de càmeres de vídeo per enregistrar tot l’operatiu i han estat gravant mentre els joves desallotjats els increpaven. 

El desallotjament s’ha fet sense incidents remarcables i ha durat una hora i mitja. No hi ha hagut detinguts i els mossos només han localitzat dos joves que tenien pendent una citació judicial -estan encausats pels aldarulls del desembre durant la inauguració del curs- i els ho han notificat per escrit. 

Un cop tots els joves han estat fora de l’edifici, els agents han tornat a pujar a les furgones i han abandonat la plaça. Algun dels estudiants ha llençat objectes contra les furgonetes i el darrer vehicle ha rebut algun cop de peu. 

Els estudiants han convocat per aquest dilluns a les deu del migdia una concentració davant el rectorat en protesta pel desallotjament.

 

x