Cinc anys de presó per a la dona que va intentar matar l’alcalde de la Vall de Bianya amb un ganivet de tallar pernil

acusada_agressi_albert_busquets

acusada_agressi_albert_busquetsL’Audiència de Girona ha condemnat a 5 anys i un dia de presó a la veïna que va intentar matar l’alcalde de la Vall de Bianya amb un ganivet de tallar pernil. Els fets van tenir lloc el maig de l’any passat. L’acusada, Montserrat Tirado, va entrar al despatx de l’aleshores alcalde, Albert Busquets, i li va intentar clavar l’arma. La sentència recull que Tirado patia problemes econòmics i feia culpable l’ajuntament de la seva situació “d’una manera obsessiva”. El tribunal la condemna per temptativa d’homicidi i atemptat a l’autoritat, però li estima una atenuant analògica d’alteració mental. A més la sentència li prohibeix acostar-se a menys de 500 metres de la víctima durant dotze anys i mig.

La sentència, de la qual ha estat ponent la magistrada Sonia Losada, recull que els problemes econòmics de l’acusada van començar a partir del 2005. Aleshores, Montserrat Tirado volia obrir una llar-residència. Per això, va demanar les llicències a l’ajuntament i va contractar una hipoteca.

Urbanisme, però, va tombar el projecte, perquè la casa on Tirado volia obrir la residència no podia acollir aquest tipus de negoci. A partir d’aquí, la veïna de la Vall de Bianya va començar a tenir problemes econòmics. Tot això -com recull l’escrit- li va provocar “una depressió i un trastorn d’ansietat crònic” i la dona va començar a culpabilitzar l’Ajuntament de la seva situació personal “d’una manera obsessiva”.

El 4 de maig de l’any passat, Tirado va anar amb la seva mare fins al consistori, perquè havia concertat una cita amb l’aleshores alcalde, Albert Busquets. Entre d’altres, la veïna volia queixar-se perquè no li havien deixat penjar unes targetes de publicitat al taulell d’anuncis municipals. 

La trobada, però, no va anar com s’esperava. Per això, segons recull la sentència, Tirado va treure de la bossa de mà un ganivet de tallar pernil “de 37 centímetres de fulla” i el va intentar clavar a la panxa de l’alcalde, mentre no deixava de dir-li “Et mataré, et mataré”.

L’alcalde va aconseguir aferrar el braç de la dona, però Tirado, en comptes de tirar l’arma, va intentar enfonsar-la de nou al cos de Busquets. Alertats pels crits, diversos funcionaris van entrar aleshores al despatx i van aconseguir reduir la veïna “després d’un intens forcejament”, recull l’escrit. 

Atenuant d’alteració mental

La sentència, a l’hora de condemnar la veïna, dóna plena credibilitat al relat de l’alcalde. L’escrit, però, tot i desestimar els atenuants d’arravatament i obcecació per a Tirado, sí que li aplica una atenuant analògica d’alteració mental.

I és que, segons el tribunal, el “transtorn ansiós-depressiu” que patia la dona va portar-la a encabritar-se i reaccionar “d’una manera tan desproporcionada” quan va veure que l’alcalde no li deixava penjar les targetes al taulell d’anuncis. 

A més, durant el judici, també es va fer palès que la dona pateix problemes. De fet, l’acabament del judici es va haver d’aplaçar una setmana perquè, aprofitant un recés, Tirado va intentar tallar-se les venes al davant mateix de la sala de vistes. I set dies més tard, un altre cop a l’Audiència, la dona no va dubtar a ingerir tot un pot de pastilles.

12.000 euros d’indemnització

La sentència condemna Montserrat Tirado per un delicte de temptativa d’homicidi en concurs amb un d’atemptat a l’autoritat municipal. L’Audiència de Girona, tenint en compte l’atenuant d’alteració mental, li imposa una pena de 5 anys i un dia i l’obliga a pagar una multa de 1.356 euros.

El tribunal també prohibeix a Tirado acostar-se a menys de 500 metres d’Albert Busquets -ara exalcalde, després de les darreres municipals- i, en matèria de responsabilitat civil, la condemna a indemnitzar-lo amb 12.000 euros.

L’advocat de l’acusació particular, David Mundo, ha valorat positivament la sentència tot i que ha avançat que l’estan estudiant amb deteniment per decidir si presenten recurs. “Ha quedat provat que l’acusada sabia el què es feia i la versió que va donar al judici ha anat per terra, per això hem d’acabar de decidir si ens sembla correcta la pena de cinc anys i un dia de presó”, ha manifestat Mundo. 

Segons el lletrat, la mesura que prohibeix a Montserrat Tirado acostar-se a menys de 500 metres de l’exalcalde durant 12 anys és “molt tranquil·litzadora”. “La Vall de Bianya és un poble molt petit i és una mesura que havíem demanat expressament”, ha manifestat.

La sentència no és ferma i en un termini de cinc dies es pot interposar recurs de cassació. L’advocada de la defensa, Sílvia Sunyer, ja ha anunciat que recorrerà la decisió de l’Audiència de Girona.

 

Deixa un comentari