Ripoll és el segon municipi de Catalunya a declarar el rei ‘persona non grata’

ripoll

ripollACN.- L’Ajuntament de Ripoll ha estat el segon de Catalunya, després de Berga, a declarar el rei Joan Carles I ‘persona non grata’. Durant el ple d’aquest dimarts, ERC ha presentat la moció que ha estat aprovada amb els vots favorables dels cinc regidors republicans i tres de CiU, mentre que la resta de regidors (sis de CiU, dos del PSC i un de PxC) s’han abstingut. La moció insta a declarar el rei i a tota la casa real persona ‘non grata’ i també a “reprovar qualsevol règim autoritari o monàrquic arreu del país”. Teresa Jordà, portaveu d’ERC al consistori, ha denunciat a l’ACN que “en els moments que corren no ens sembla bo legitimar una persona que cobra cent vegades més que el president del Govern”.

Després que l’Ajuntament Berga declarés el rei persona ‘non grata’ el passat 3 de maig a través d’una moció que va presentar la CUP i que va poder prosperar gràcies a l’abstenció de CiU i el PSC, ara ha estat el torn de Ripoll. Es tracta del segon municipi català que pren aquesta decisió. 

La portaveu d’ERC a l’Ajuntament de Ripoll, Teresa Jordà, ha denunciat a l’ACN que hi ha “desenes i desenes de motius per declarar el rei Joan Carles I persona non grata i no ser benvinguda a la vila”. Segons Jordà, “estem al segle XXI i ens sembla molt absurd parlar de privilegis medievals i de vassalls i, per aquest motiu, ens sembla lògic acabar amb aquests privilegis medievals i avançar cap a una societat moderna”. 

A més, Jordà ha denunciat que en els moments que corren “no ens semblava bo legitimar una persona que cobra cent vegades més que el president del Govern i que en 24 hores percep el mateix que rep un mileurista en un any”. La regidora d’ERC ha afegit que “tot això acaba culminant amb l’afer de Botswana i tota mena d’escàndols i delictes que envolten la família més directe del rei”. Per aquest motiu, ha dit Jordà, aquesta moció “implica dir prou i rebutjar un tipus de societat caduca”. 

El text de la moció posa de manifest que el rei no ostenta aquest títol “com a resultat d’un procés democràtic sinó just al contrari, com a conseqüència de l’herència dictada pel seu antecessor Franciso Franco”. A més, el text també denuncia que el regnat de Joan Carles I “s’ha caracteritzat per l’absolució política i penal dels criminals franquistes” i posa sobre la taula que “el seu comportament personal s’ha vist marcat per tota mena d’escàndols i delictes que arriben al punt culminant de l’afer de Botswana”.

 

Deixa un comentari