Lluís Balcells, premi a la trajectòria personal

Garrotxi_llus_balcells2

Garrotxi_llus_balcells2Lluís Balcells i Coll ha estat homenatjat aquest divendres a la nit durant l’entrega dels Premis Garrotxí de l’Any per la seva trajectòria. Va néixer a Olot l’any 1926. Va estudiar comerç a l’Escola Pia i la seva primera feina va ser a l’empresa tèxtil Hijos de Sacrest, de la qual en va arribar a ser el director administratiu. Més tard, va treballar a l’empresa Parés, essent una peça clau de l’administració i on va treballar fins la seva jubilació.

Però a en Lluís Balcells se’l coneix, sobretot, per la seva vinculació al món de l’associacionisme cultural. Les seves activitats arrenquen al Centre Catòlic d’Olot, l’any 1940, quan hi representa Els Pastorets, juntament amb una colla d’adolescents. El seu paper va ser, durant 80 representacions, el d’en Bato. Des del 1943, i durant una dècada, va intervenir en 25 obres de teatre. Va ser actor,  escenògraf, assessor… També va participar activament en la millora dels decorats. El 1966, va ser nomenat president del Centre Catòlic,  càrrec que va ostentar fins el 1978. La seva gestió va contribuir a convertir els Catòlics en un autèntic punt de trobada de diverses d’entitats.

També va estar vinculat a Ràdio Olot. La seva incursió a la ràdio local es remunta al començament dels anys 50, poc després de la seva fundació. Forma part del primer quadre de veus. El 1952, crea el programa Estadium, un espai esportiu i de concursos en el qual se’l coneixeria com a Jaimito.

La cavalcada de Reis d’Olot també porta el segell d’en Lluís Balcells. L’any 1945, va començar amb altres companys, i també des del Centre Catòlic, la seva organització que, encara avui, continua assumint l’entitat. També es va involucrar, des del 1952, en la organització de la desfilada de carrosses de les Festes del Tura, coneguda primer com a Coso Iris, avui com La Batalla de les Flors.

L’altre passió d’en Lluís Balcells és l’esport. Ha practicat el ciclisme des de jove aconseguint bones marques en diverses competicions. Encara ara continua practicant el cicloturisme, modalitat que realment l’enamora. També va practicar la natació i, el 1966, va entrar a formar part de la junta del Club Natació Olot. La Federació Catalana de Natació el va incorporar a la seva junta i el va nomenar delegat provincial a Girona. També va tenir el mateix càrrec, però del Col·legi Català d’Entrenadors, on va desenvolupar i dirigir cursos d’auxiliar d’àrbitre i de monitors de natació. La seva influència va permetre que, l’any 1972, Olot acollís la tercera Setmana de l’Esport Gironí, que va propiciar la col·locació de la primera pedra de l’actual pavelló municipal d’esports.

Lluís Balcells també ha tingut una estreta vinculació amb la sardana. S’hi va iniciar el 1943 amb una colla del Centre Catòlic i en va cofundar la Colla Garrotxa, que enguany celebra els 50 aniversari. El 1960 va entrar a formar part de la junta directiva de l’Agrupació Sardanista Olot, creada un any abans. El 1968 forma part de la Comissió Organitzadora d’Olot, Ciutat Pubilla de la Sardana. Presideix l’’Agrupació Sardanista Olot des del 2002.

També cal subratllar la seva implicació en el pessebrisme, un moviment que va néixer el 1940, també al Centre Catòlic. Lluís Balcells ha obtingut diversos reconeixements al llarg de la seva trajectòria, com el que va rebre el 1996 pels seu 17 anys de presidència de la Unió de Botiguers d’Olot i per haver-ne estat soci fundador.