L’aigua de la Garrotxa és “bona o molt bona”

depuradora1

depuradora1L’aigua que hi ha a la Garrotxa pot ser considerada una de les de més qualitat que, en conjunt, es troben a les comarques gironines. El diagnosi previ a l’inici del Programa del Cicle de l’Aigua, engegat per adaptar-se a la normativa europea, va desvetllar que l’aigua de la comarca es cataloga de bona o molt bona. Darrere d’aquesta realitat es troben els tipus de depuradores que treballen a la Garrotxa i les millores que s’hi han fet en els últims anys. La comarca compta amb 21 depuradores i només li falten 3 més per complir amb el programa de sanejament de Catalunya. El programa està aturat actualment pels problemes de finançament públic que existeixen al país.

Fes clic aquí per veure la notícia a l’OTV a la carta.

La depuradora d’Olot dóna servei a la capital de la Garrotxa a més del municipi de les Preses, el poble de Sant Esteve d’en Bas, el barri de Can Blanc de Santa Pau i, quan la depuradora de Sant Joan treballa al màxim, també és capaç de netejar les aigües d’alguns sectors de la Canya i de la Vall de Bianya. Cada dia extreu 14 milions de litres d’aigua i, cada any, produeix 6 mil tonelades de fang que serveixen per a la planta de compostatge de la ciutat. L’aigua de la Garrotxa és catalogada de bona o molt bona segons els casos. A aquesta qualitat hi ha contribuït el treball de les depuradores que hi ha a la comarca i les millores que s’hi han fet en els últims anys. El 1998, Olot va substituir l’antiga depuradora per una de més nova i de més capacitat. La depuradora antiga serà utilitzada per tractar les aigües d’algunes empreses càrnies de la ciutat.

El Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa, el Sigma, té com a objectiu garantir el bon funcionament de les depuradores de la comarca. A principis del mes de juny, van aparèixer fins a 300 peixos morts a la riera del Llèmena. L’alcalde de Sant Aniol de Finestres, Francesc Oliveras, sospitava que l’origen podia trobar-se en un excés de sal procedent de la depuradora i provocat per alguna empresa de l’entorn. El Sigma ha negat aquest extrem.

La comarca compta amb 21 depuradores i només li falten 3 més per complir amb el programa de sanejament de Catalunya. El finançament per a aquestes tres depuradores no ha arribat, de moment, per la manca de finançament a les institucions del país en el context de crisi econòmica.