Sant Joan les Fonts adquireix el castell de Mont-Ros

joan_espona_castell

joan_espona_castellEl castell de Mont-Ros, situat a Sant Joan les Fonts, ha passat a ser de titularitat municipal. Així ho ha anunciat avui l’alcalde del municipi, Joan Espona, que creu que és una adquisició molt important pel patrimoni històric de Sant Joan. El conjunt té unes dues hectàrees, compostes de l’estada, l’ermita, una torre de vigilància, les muralles amb fossar, i una pedrera.

Fes clic aquí per veure la notícia a l’OTV a la carta.

El passat 11 de maig, el propietari de Mont-Ros va signar l’escriptura que atorga a l’Ajuntament de Sant Joan les Fonts la propietat del castell i el seu entorn: uns 20.000 metres quadrats de superfície situats prop del nucli de Begudà. Es tracta d’un dels principals patrimonis històrics del municipi. Els estudis realitzats sobre el castell de Mont-Ros conclouen que hi ha tres etapes en la història d’aquest sector. La primera es situa al voltant del segle IX, quan suposadament el conjunt era només una torre de defensa. Al voltant del 1000, el recinte va passar a ser castell. Des del 1270 es va convertir en una masoveria. De totes maneres, s’ha aconseguit trobar elements que mostren els diversos espais que componien aquest conjunt. Una vegada rebuda la titularitat del Castell de Mont-Ros, la primera de les actuacions que s’hi ha dut a terme és la millora de l’accés al conjunt. A més, s’ha començat a treballar per aconseguir els recursos que facin possible les excavacions arqueològiques.