La fase de control de l’incendi calma la tensió a la Garrotxa

mapa_afectaci

mapa_afectaci

Els Bombers han pogut treballar bé durant aquesta nit en què l’incendi de l’Alt Empordà ja està en fase de control. Aquesta condició ha possibilitat reduir el número d’efectius, excepte a la zona entre Terrades i Boadella, que continua sent el punt més complicat del foc. Està previst que aquest dimecres al matí s’enlairin cinc mitjans aeris, que sobretot descarregaran en aquesta zona més complicada. Gairebé tres dies després que s’originés el foc, diumenge al migdia, aquest greu incendi forestal està en fase de control, des d’ahir a dos quarts de nou del vespre. La instrucció de confinament als municipis propers es va aixecar i els desallotjats van poder tornar a casa. Encara hi ha algun punt complicat i els Bombers han continuat treballant tota la nit, però el gran foc que ha devastat gairebé 14.000 hectàrees de l’Alt Empordà ja està en fase de control. Un miler d’efectius han treballat durant la nit per continuar atacant el foc, ja que la previsió és que aquest dilluns al migdia pugui tornar a bufar la marinada. 

El foc està en fase de control

Entrevista a Lluís Guinó, portaveu de la comissió d’Interior de CiU

Entrevista a Lluís Vila, alcalde de Sant Llorenç de la Muga

Entrevista a Josep Serra, alcalde de Beuda

Entrevista a Santi Reixach, president del Consorci de l’Alta Garrotxa

Tot i les bones previsions, els Bombers no abaixaran la guàrdia fins que el foc estigui extingit, ja que les condicions meteorològiques i l’estat dels boscos són complicats. Els dos incendis de l’Empordà han deixat quatre morts i sis ferits de gravetat, a més de ferits lleus, centenars d’animals morts, masies cremades, així com un càmping i molts altres danys materials.

Els flancs del nord i del sud, els que es dirigien a l’Alta Garrotxa, han revifat durant les últimes hores. Tots els esforços s’han concentrat en aquest punt, que preocupava de debó. De fet el president del Consorci de l’Alta Garrotxa ha explicat aquest vespre a Olot Televisió “que la situació era delicada, tot i que eren notablement optimistes”. L’elevada calor no ha afavorit gens la feina dels Bombers. A Figueres també han vist arribar volves de cendra, com a coseqüència del vent que bufava. El mateix alcalde, Santi Vila, explicava a la Televisió de la Garrotxa que “tots els esforços s’havien posat a Boadella, per evitar de totes totes que les flames poguessin avançar”. 

L’incendi de l’Alt Empordà ha entrat en fase de control a partir de dos quarts de nou d’aquest vespre. Els treballs intensius que s’han dut a terme al llarg d’aquesta jornada han permès tancar el perímetre i mantenir els focs d’una manera estable, de manera que a partir d’aquesta nit començaran a alliberar-se alguns mitjans, segons ha detallat el conseller d’Interior, Felip Puig. Amb tot, ha subratllat que no s’abaixarà la guàrdia i que es mantindran més de la meitat dels mitjans per tal de poder fer front a possibles revifalles, en especial a la zona del Santuari de la Salut de Terrades. També s’ha anunciat l’aixecament del confinament de Darnius, Agullana, Terrades, Sant Llorenç de la Muga i Albanyà.

El conseller d’Interior, Felip Puig, ha tingut paraules d’agraïment als cos de Bombers per la feina “abnegada i increïble” que han fet per lluitar i acabar gairebé guanyant aquest incendi, així com els agents de defensa forestal i els diferents cossos de protecció civil. També ha agraït als mitjans de comunicació per la seva funció de servei públic que han fet aquests dies.