Arxiven el cas contra l’alcalde i la secretària de Castellfollit de la Roca per expropiació il·legal dels terrenys del nou ajuntament

moises_coromina_judici

moises_coromina_judiciEl jutge ha arxivat el cas contra l’alcalde de Castellfollit de la Roca, Moisès Coromina, i la secretària municipal, Anna Maria Serra, imputats per expropiació il·legal dels terrenys del nou ajuntament. Es tractava del segon procediment legal obert per esbandir possibles responsabilitats penals entorn a la construcció del nou consistori. El primer cas -per falsificació de certificat- va acabar en absolució. La defensa de l’alcalde i la secretària, Xavier Melero, ha detallat que el jutjat d’Olot s’ha basat en alguns arguments que ja va esgrimir el penal 2 en aquesta primera sentència, com ara que com a màxim han comès un error tècnic que ja han intentat esmenar en reiterades ocasions.

 

Fes clic aquí per veure la notícia a l’OTV a la carta

La construcció del nou ajuntament, un edifici situat al mig del poble, està envoltada de polèmica i és un focus de conflicte constant entre l’antic propietari dels terrenys i l’alcalde i la secretària municipal. A banda d’altres demandes, l’assumpte ha desembocat en dos procediments penals oberts, un per una suposada falsificació de certificat per aconseguir una subvenció de forma fraudulenta i un altre per una presumpta expropiació il·legal dels terrenys.

El primer episodi penal ja està sentenciat. Va arribar a judici al Jutjat penal 2 de Girona i la jutge va absoldre tant l’alcalde com la secretària. La sentència no és ferma. El segon assalt per la via penal va començar el juny als Jutjats d’Olot, encarregat de la instrucció del cas.

L’alcalde i la secretària municipal van declarar com a imputats per expropiació il·legal perquè, segons la demanda, haurien ocupat conscientment més terreny del que havien expropiat. En total, afectaria a uns 20 metres quadrats que no serien propietat de l’Ajuntament de Castellfollit. La defensa, encapçalada pel lletrat Xavier Melero, va argumentar que no hi havia cap delicte comès a consciència per l’alcalde i la secretària i que, en tot cas, va ser una qüestió tècnica: un error de càlcul topogràfic que atribuïa més superfície de la realment expropiada.

El jutjat els ha donat la raó perquè ha decretat l’arxiu provisional de la causa contra Coromina i Serra. Xavier Melero ha detallat que la interlocutòria es basa també en alguns dels arguments de la sentència absolutòria, com ara que l’alcalde i la secretària no van actuar amb ànim de cometre cap il·legalitat i que els errors tècnics no tenen transcendència penal. 

Melero ha explicat que el jutjat també té en compte que tant l’alcalde com la secretària van intentar esmenar l’error “de forma reiterada” però que el propietari es va negar a arribar a una solució pactada i ni tan sols va demanar que es paral·litzessin les obres tot i saber que estaven construint sobre terrenys que no eren de l’ajuntament.

Segons l’article 541 del Codi Penal, l’autoritat o funcionari públic que expropiï a una persona dels seus béns fora dels casos permesos i sense complir els requisits legals, s’enfrontarà a penes d’inhabilitació per exercir qualsevol feina o càrrec públic d’entre 1 i 4 anys i a pagar una multa que anirà dels 6 als 12 mesos. Aquest arxiu no és ferm i tant la fiscalia com l’acusació -que representa els interessos de l’antic propietari dels terrenys- poden recórrer la decisió.

 

Deixa un comentari