La Garrotxa està damunt d’una falla amb potencial sísmic

falla

fallaLa falla d’Amer manté el seu potencial sísmic. Així ho conclou un estudi de la Universitat Autònoma de Barcelona, després de mesurar els gasos que emanen de la Font Pudosa i l’Esquerda de l’infern. Aquesta medició s’ha fet servir com a mètode per preveure futurs terratrèmols a la zona de la falla, que arriba fins a Campdevànol passant per la Garrotxa.

Fes clic aquí per veure la notícia a l’OTV a la carta

Es pot concloure que la falla d’Amer manté el seu potencial sísmic respecte el 1427, l’any dels terratrèmols més intensos que ha viscut la zona. Ho corroboren les medicions de gasos fetes a diferents punts del terme municipal amerenc, com l’Esquerda de l’infern o les basses properes a la Font Pudosa. Aquesta font es troba a pocs quilòmetres del nucli d’Amer, i els ocells que s’hi acosten habitualment cauen morts per la falta d’oxigen en els punts propers a l’aigua. El moviment dels gasos es veu amb les bombolles de diòxid de carboni i radó que es formen quan els gasos entren en contacte amb la superfície de l’aigua de la bassa. El diòxid de carboni i el radó són dos dels gasos que els científics esperaven trobar per confirmar les seves hipòtesis. La falla que passa per Amer prové de l’Empordà, i arriba fins a Campdevànol travessant la Garrotxa. Així, es pot concloure que si la falla d’Amer continua mantenint el seu potencial sísmic, la Garrotxa segueix en risc de sismes.

De totes maneres, els estudis no poden determinar quan es tornarà a produir un terratrèmol de magnitud semblant als del 1427. La zona no és tan activa com altres regions com el Japó o Califòrnia, i aquí no es pot determinar quan passen els sismes de gran magnitud perquè no hi ha registres més enllà de les cròniques recollides en l’últim mil·leni. El fet, però, és que no podem descartar que es tornin a produir.

Aquest estudi ha estat fet per un equip de geòlegs de la Universitat Autònoma de Barcelona, i buscava provar una metodologia que es pogués combinar amb els mètodes més tradicionals per estudiar el potencial d’activitat d’una falla.