Òmnium Garrotxa demana a l’alcalde que Olot lideri el moviment cap a la independència

prego_omnium

prego_omniumÒmnium Garrotxa, que enguany celebra els 40 anys d’història, ha estat l’encarregada de fer el pregó d’aquest any de les Festes del Tura amb un missatge de reivindicació nacional en tots els sentits: des de la llengua, passant per la cultura fins al si del país, els eixos vertebradors de l’entitat. La primera part ha mantingut, doncs, un sentit totalment independentista. I, precisament, han demanat a l’alcalde que “Olot encapçali el moviment cap a la independència de Catalunya” i que “l’estelada onegi a Sant Francesc durant tot l’any fins que Catalunya sigui lliure”.

Fes clic aquí per veure el pregó de les festes a l’OTV a la carta

 

I per facilitar la feina, uns nens i nenes han entregat l’estelada que volen que onegi al Montsacopa. Òmnium Garrotxa també ha exigit un “lideratge clar al país, a qui no faci por la paraula independència”. La segona part del pregó s’ha referit a la festa major d’Olot recordant, en primer lloc, a les entitats i associacions que organitzen la majoria de les activitats. La ironia també ha tingut el seu espai, amb les mancances arquitectòniques de la sala el Torín -que té goteres-, i la variant d’Olot, que s’aternitza en el temps. Òmnium Cultural ha basat el pregó en tres eixos que, de fet, són els vertebradors de l’entitat: llengua, cultura i país. Han recordat el naixement d’Òmnium Garrotxa, que es va produir en un moment clau per la recuperació de la llengua de la nostra terra, ara fa 40 anys, en un moment que les institucions públiques no eren prou fortes per agafar el relleu d’aquesta feina. Durant el pregó s’ha recordat als mestres de les escoles i instituts, que són un referent de la participació en premis literaris infantils i juvenils que Òmnium organitza des de fa 38 anys. En acabar, s’han repartit unes estrelles, símbol de la voluntat que Catalunya sigui un país independent.