La secundària arrenca amb més alumnes a les classes i menys professors

inici_curs

inici_cursSegons els serveis territorials d’Ensenyament a Girona, els centres de secundària de la Garrotxa comencen el curs amb més de 3.240 alumnes. La xifra és molt similar a la de l’any passat, si bé aquest curs s’afronta amb fins a 12 professors menys. De moment, i fins que els alumnes repetidors ocupin el seu seient, les ràtios a l’ESO se situen per sobre dels 30 alumnes per aula. Els centres garrotxins han dissenyat diferents estratègies per afrontar aquesta situació derivada de les retallades a l’ensenyament. De moment, cap dels instituts de la comarca no s’han acollit aquest any a la jornada intensiva. Esperaran al curs vinent per afectar al mínim les famílies.

Fes clic aquí per veure la notícia a l’OTV a la carta

Aquest matí era el moment per a les xerrades inaugurals als centres de secundària d’Olot. El director de l’Institut la Garrotxa rebia a primera hora els alumnes de Batxillerat i Cicles Formatius. Malgrat que l’institu comença el curs amb un grup d’alumnes menys, és el centre que ha patit una major reducció de la plantilla. L’institut afronta el curs amb 7 professors menys i la reducció de la jornada d’un altre més, mentre que les ràtios a l’ESO i al Batxillerat en aquest centre estan properes als 35 alumnes per aula. La major acumulació d’alumnes es troba a primer d’ESO. Un dels grups d’aquest nivell comença el curs amb 36 alumnes a l’aula.

A l’institut Montsacopa, amb l’acollida del primer curs de cicles formatius de grau mitjà, el nombre d’alumnes s’ha vist significativament incrementat respecte de l’any passat. Comencen amb 690 alumnes, 50 més que al curs anterior. La plantilla de professors s’ha vist reduïda en un professor i mitja jornada d’un altre. Tenen un grup de primer de batxillerat amb 37 alumnes. A l’ESO, la ràtio d’alumnes s’ha vist molt incrementada, sobretot als primers cursos. Els centres han dissenyat diferents estratègies per compensar els desajustos entre el nombre d’alumnes i professors, com el que farà l’Institut Garrotxa a primer d’ESO.

La ràtio d’alumnes per aula als centres de secundària de la Garrotxa supera de moment els 30 alumnes per aula. El problema es troba sobretot als primers cursos de l’ESO. Són xifres provisionals prèvies a la ubicació definitiva de tots els alumnes. Per afrontar la situació que els tocarà viure, als centres no els queda altra que confiar en la il·lusió i professionalitat dels seus professors.