Els panellets, la tradició més ‘profitosa’ de Tots Sants

panellets

panelletsDemà és la diada de Tots Sants, i a Catalunya les pastisseries ja tenen a punt els panellets. Les previsions apunten que enguany la venda caigui un 26% a tota la província de Girona. Hem anat fins a la pastisseria Ferrer per veure com es preparen les postres més destacades d’aquesta època.

Fes clic aquí per veure la notícia a l’OTV a la carta

Els panellets els trobem documentats al segle XVIII (18), com a menjar beneït per a compartir després de les celebracions religioses. Es mengen en aquesta època principalment per la climatologia, per tal de poder aguantar en vigília les llargues i fredes nits de Tots Sants, quan tocaven campanes a les esglésies en honor als difunts. Les calories dels panellets permetien agafar energies. Aquest any es preveu una caiguda del 26% de la venda de panellets a tota la província de Girona. No obstant, les mateixes previsions apunten a que en el conjunt de la demarcació es vendran fins a 100.000 quilos d’aquestes postres. La base del panellet de pastisseria és el sucre i l’ametlla. A partir d’aquí, se’n poden fer de molts tipus. A la pastisseria Ferrer d’Olot en disposen de 16 varietats diferents, però la gran estrella continua essent el panellet de pinyons. Tot i l’augment del preu de les matèries primes, els pastissers han optat per mantenir l’import que té el quilo de panellets, que ronda entre els 40 i 45 euros el quilogram a Olot.