La meitat dels emprenedors que engeguen una empresa assessorats per la Cambra de Comerç de Girona no tenien feina

emprenedors

emprenedorsACN.- El 49,4 per cent dels emprenedors de les comarques gironines que han passat des del 2011 fins ara pel Servei de Creació d’Empreses de la Cambra de Comerç de Girona estaven a l’atur. Una xifra alta comparada amb les dades d’ara fa quatre anys, quan el 58,3% dels empresaris que passaven per aquest servei eren assalariats. “Ha augmentat el nombre d’emprenedors que comencen un projecte per necessitat”, ha destacat la coordinadora del servei, Cristina Guerrero. L’entitat ressalta que el context actual ha fet canviar els sectors a l’alça a la demarcació. Ara, la majoria d’empreses noves són consultories i assessories externes, botigues de venda de fruita al detall, de roba d’infant i empreses de reformes.

Segons les dades aportades pel Servi d’Emprenedoria de la Cambra de Comerç de Girona, des del passat 2011 i fins al mes de setembre d’enguany s’han creat 91 empreses arreu de les comarques gironines. No tots els emprenedors que engeguen una iniciativa a la demarcació passen per aquest servei però la coordinadora de l’entitat assegura que es tracta de xifres representatives. Actualment, el Servei de Creació d’Empreses d’aquesta entitat atenen les preguntes dels interessats, assessoren i ajuden a buscar finançament extern, entre d’altres activitats.

D’aquestes 91 noves empreses que s’han format durant aquests anys de profundes dificultats econòmiques, el 43% d’elles es troben dins l’àmbit de serveis, un 32% formen part de l’apartat de comerç i un 13% es dediquen a l’hostaleria. Unes xifres que han variat en comparació amb anys anteriors i sobretot si es contraposen amb les dades abans de l’inici de la crisi. 

Guerrero ha destacat que, en aquests últims dos anys, s’ha notat com la crisi i el context actual ha provocat canvis en els objectius, ha fet canviar els sectors a l’alça i s’ha registrat un augment important de determinades iniciatives que, anteriorment, no tenien sortida. 

Assessories, venda de fruita i botigues de productes per a infants

En concret, la coordinadora ha explicat que la meitat de les noves empreses dedicades als serveis són particulars que han decidit crear una assessoria o una consultoria. “Amb la crisi, les grans empreses han decidit treure aquests apartats, externalitzar o subcontractar aquests serveis” ha apuntat Guerrero. Una demanda que els emprenedors han notat i s’han llançat a formar les seves pròpies empreses. D’altra banda, tot i que les perruqueries, perfumeries i els establiments d’estètica continuen sent importants a la demarcació, la Cambra ha destacat que el 15% de totes les noves empreses que han nascut dins del sector del comerç són locals que es dediquen a la venda de fruita i verdura.

A més, també han calculat que, sorprenentment, un 11% de les noves empreses dedicades al comerç són botigues de roba i productes per a nens petits. “Ens ha sobtat molt aquesta nova vessant que no havíem registrat anys endarrere”, ha assegurat Guerrero. 

A més, la coordinadora també ha ressaltat que un 12% de les noves companyies dedicades al món de la construcció són empreses d’instal·lacions i reformes. “Hem vist com molta gent que no tenia feina en aquest àmbit a causa de l’excedent de personal ha decidit oferir un servei més local i arreglen desperfectes”, explica la coordinadora del servei. 

I és que les comarques gironines són la demarcació amb la taxa d’emprenedoria més alta d’arreu de Catalunya tot i que, en comparació amb anys anteriors, ha disminuït el nombre de noves companyies. L’any 2010 es van crear 965 empreses a la demarcació de Girona i 135 d’elles van passar pel servei d’emprenedoria. “Actualment s’han normalitzat les dades de creació d’empreses després que el Govern ja no ofereixi més ajudes tot i que la capitalització de l’atur ha permès que molts emprenedors comencessin el seu somni”, ha ressaltat Guerrero. 

El context econòmic actual no només ha fet variar els sectors empresarials sinó que també ha modificat el perfil d’emprenedor. Actualment, els emprenedors gironins són homes i dones d’entre 25 i 50 anys amb nivell d’estudis mitjans, alts o molt alts que tenen un petit projecte que és per a ells o que compten contractar a una altra persona. 

Més gent que crea una empresa perquè estava a l’atur i necessitava feina

A més, també ha augmentat el nombre de persones que es troben a l’atur i engeguen una empresa per necessitat. “Es tracta del que anomenem emprenedors per necessitat, és a dir, aquella gent que no té feina i necessita ocupar-se per poder tenir uns ingressos”, ha ressaltat Guerrero. En comparació amb anys anteriors, com per exemple el 2008, el 58,3% dels nous empresaris eren persones amb feina que decidien començar un projecte per compaginar-lo amb la seva professió. 

Aquest any, només el 39% dels emprenedors atesos a la Cambra de Comerç de Girona són persones amb feina i un 49,4% d’ells són emprenedors que es trobaven a l’atur.

 

x