La Garrotxa està en contra que s’hi busqui petroli

ATENTS_RIUDAURA

ATENTS_RIUDAURALa Garrotxa segueix amb atenció els permisos sol·licitats per dues empreses per investigar si hi ha hidrocarburs a la comarca. Si s’hi trobés gas o petroli, les empreses l’extraurien mitjançant la fractura hidràulica, coneguda com a ‘fracking’, una tècnica que no està exempta de riscos mediambientals i per a la salut. La primera complicació serien els treballs d’investigació, que necessiten obrir camins per fer entrar la maquinària. A Riudaura, els veïns ja han constituït una plataforma per oposar-se a aquests treballs.

Fes clic aquí per veure la notícia a l’OTV a la carta

Des de principis del segle XX, la Garrotxa, juntament amb l’Alt Empordà i el Ripollès, han estat les comarques gironines on més investigacions s’han fet per esbrinar si el seu subsòl guarda gas o petroli. Les primeres prospeccions es van fer a Oix el 1926. Als anys 60 es va arribar a trobar gas a Riudaura, tot i que en aquell moment la seva explotació no va considerar-se rendible. L’interés per la Garrotxa s’explica per l’acumulació de guixos en algunes zones del seu subsòl. L’Estat ha concedit permisos per investigar zones que inclourien territoris de la comarca a dues empreses estrangeres amb filials a la península. A l’octubre, la Generalitat ja va ratificat el permís per a una d’aquestes empreses. Es tracta de Teredo Oils, que ha demanat investigar en un radi de 51 hectàrees entre la capital del Ripollès i Olot, en un projecte anomenat Ripoll. L’altre projecte a qui el Govern català encara no ha atorgat el permís es diu Leonardo, sol·licitat per l’empresa Montero Energy, i inclou una part de la Vall d’en Bas compresa entre Falgars i Cabrera. Si es duguessin a terme les prospeccions d’hidrocarburs, les empreses necessitarien obrir camins fins els indrets que es volen investigar. En el cas que es trobés gas o petroli a la comarca, les empreses procedirien a extreure’l mitjançant el ‘fracking’, una tècnica que serveix per trencar la roca del subsòl mitjançant la injecció a pressió d’aigua, sorra i un compost de productes químics. Això comporta certs riscos. El primer és la possibilitat que el fracking modifiqui la xarxa d’aqüífers subterranis de la comarca. La tècnica tampoc no pot garantir al 100% que els productes químics s’escapin dels pous i arribin fins les aigües subterrànies. L’últim interrogant que inclou el fracking és què fer amb els residus que genera aquesta tècnica.

L’escola de Riudaura ja ha acollit dues reunions, una amb els regidors del municipi a més dels de la Vall d’en Bas, i una altra amb veïns, que s’oposen al fracking i que ha constituït la plataforma veïnal anomanada Riudaura Junts contra el Fracking per aturar el procés. L’Ajuntament de la Vall d’en Bas diu que s’oposaria a una tècnica que comportés un impacte al territori tot i que no creu que s’arribin a efectuar extraccions d’hidrocarburs. El Consell Comarcal ha demanat una moratòria al procés i una reunió amb el director general d’Energia i Mines de la Generalitat, on convidarà als alcaldes afectats. Per a la concessió feta per la Generalitat per investigar si hi ha hidrocarburs a la Garrotxa, l’empresa Teredo Oils ha acordat el dipòsit d’una fiança de 5 milions 800 mil euros. A la companyia se li ha marcat un límit de cinc anys per dur a terme les prospeccions si no vol perdre aquesta quantitat de diners.