El monestir de Palera, rehabilitat i preparat per als visitants

MONESTIR_PALERA

MONESTIR_PALERALa rehabilitació de l’antic monestir del Sant Sepulcre de Palera, a Beuda, ja ha estat finalitzada. L’actuació, que ha tingut una inversió de més d’un milió d’euros, ha permès recuperar elements artístics i habilitar espais per a usos civils, com sales d’exposicions i un servei de restaurant i cafeteria. Tot per fer més fàcil i atractiva l’arribada de visitants. L’Ajuntament de Beuda espera que el monestir recuperi l’interès històric que mereix i completi els punts d’atracció turístics que actualment es poden trobar a la Garrotxa sobre el patrimoni romànic català.

Fes clic aquí per veure la notícia a l’OTV a la carta

L’església del Sant Sepulcre de Palera es va construir al segle XI com un centre de peregrinació cristiana cabdal per l’època. L’ocupació de Síria i Palestina per part de la tribu turca dels seljúcides va fer molt perillosa la peregrinació fins al Sant Sepulcre de Jerusalem. La comunitat cristiana es va veure obligada a habilitar altres centres de peregrinació alternatius i més segurs. A Catalunya, es van crear fins a cinc Sants Sepulcres, entre ells, el de Palera. El peregrí que arribava fins el temple, podia obtenir el perdó dels seus pecats i, en definitiva, les mateixes recompenses que al sepulcre de Crist a Jerusalem.

La rehabilitació actual de l’església ha permès recuperar els elements artístics i arquitectònics originals de l’edifici i, a més, habilitar l’espai per a actes culturals i trobades, amb un servei de restaurant i cafeteria. L’actuació ha comportat una inversió de més d’un milió d’euros, dels quals 267.880 els ha aportat la Generalitat; 503.000, la Diputació de Girona; 153.000, l’Ajuntament de Beuda, i 150.000, «la Caixa».

L’actuació ha implicat tot l’edifici de l’antic monestir, que té restes de romànic i de gòtic. La intervenció, inclosa dins del Programa Romànic Obert s’ha centrat en el cos de migdia del monestir romànic, on s’han realitzat obres d’enderroc, consolidació de paraments i tancament de les cobertes. L’obra duta a terme dins el conveni entre el Departament de Cultura, la Diputació de Girona i l’Ajuntament de Beuda a través de l’1% cultural, ha consolidat també la resta del monestir i restaurat la torre gòtica, cosa que permet el seu ús per a activitats culturals i lúdiques com a hostatgeria.

Del claustre romànic se’n conserva una part, així com del monestir. Als segles XIV-XV es va construir una torre gòtica de planta baixa semi soterrada i dos pisos superiors. A partir del segle XVI el monestir va entrar en decadència fins la seva desaparició, l’any 1835, amb la llei de desamortització. Les edificacions de l’antic monestir van patir moltes modificacions i van ser recuperades per part del Bisbat de Girona l’any 1956, amb la compra de la finca. L’església va ser declarada bé d’Interès Nacional el 1964. Actualment pertany a la demarcació de la parròquia de Lligordà. La seva rehabilitació torna a posar el monument en perfectes condicions per ser visitat, completant les atraccions religioses i turístiques que aquesta zona de la Garrotxa ofereix sobre el patrimoni romànic de Catalunya.

Deixa un comentari