La UdG promou un màster pioner dedicat a trobar tecnologies que millorin la qualitat de vida dels ciutadans

udg_master

udg_masterACN.- La Universitat de Girona està creant el primer màster del món dedicat a les ‘Smart City’, ciutats intel·ligents, que pretén convertir Girona en un laboratori viu on estudiar i investigar noves fórmules tecnològiques que millorin l’eficiència, la mobilitat i la qualitat de vida dels ciutadans. Aquest màster es nodrirà de la càtedra ‘Girona Smart City’ que organitzarà activitats, debats i conferències entorn a aquest concepte. L’objectiu és posicionar la capital gironina com a referent internacional de ciutat petita i mitjana en el terreny de les urbs intel·ligents. “Volem millorar la transparència de la informació o la eficiència energètica”, ha explicat l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont.

L’Ajuntament de Girona, conjuntament amb la Universitat de Girona (UdG), han formalitzat aquest divendres al matí l’acord de col·laboració per a la creació de la nova càtedra universitària, única també en el món, basada en les noves tecnologies aplicades a les ciutats intel·ligents. Aquesta nova càtedra que té el nom de ‘Girona Smart City’ té previst organitzar tota mena d’activitats d’investigació, transferència de tecnologia, debats, conferències amb experts internacionals o seminaris entorn al concepte de ‘Smart City’ – ciutat intel·ligent- i vol convertir la capital gironina en un referent internacional de urb mitjana i petita dins d’aquest àmbit. 

En concret, l’Ajuntament de Girona aporta 8.000 euros per a les despeses de funcionament d’aquesta càtedra i la Universitat de Girona en destina 4.000 euros més. Aquest nou departament és únic a tot el món i vol servir de paraigua per formar a nous professionals que treballen dins d’aquest sector de les ciutats intel·ligents. D’una banda, la càtedra realitzarà una agenda anual d’activitats concretes i detectarà aquells aspectes que podrien millorar aplicant aquestes tecnologies. De moment, encara no hi ha cap projecte clar però a partir del mes de febrer està previst que ja es puguin detallar algunes de les noves iniciatives tecnològiques. “A la pràctica, la ciutat es converteix en un laboratori viu on es podrà estudiar i investigar noves fórmules que millorin l’eficiència, la transparència, els serveis i la qualitat de vida dels ciutadans” , ha afirmat la directora de la càtedra, Lluïsa Marsal. 

Aquest nou projecte pretén marcar la ciutat de Girona en el mapa internacional i posicionar-la com a referent en l’àmbit de ciutats petites i mitjanes intel·ligents. “És una aportació escaient i necessària per a la ciutat” destaca Puigdemont. “Des de l’Ajuntament fa temps que estem aplicant alguns d’aquests aspectes com la informació oberta, l’Ajuntament virtual, la monotorització de dades de la càmera de seguretat del Barri Vell o la plataforma ‘Girona in’ però la nova càtedra donarà una visió més àmplia i un paraigües acadèmic”, ha assegurat l’alcalde de Girona. 

Segons Marsal, el concepte de ‘Smart City’ a nivell acadèmic i universitari està molt poc estudiat i, amb el nou projecte acadèmic, la ciutat de Girona seria una de les pioneres en aquest sector.

A la pràctica, segons l’alcalde de Girona, aquest ús de les infraestructures en xarxa serviria per millorar la informació de tota la ciutat, la eficiència energètica, potenciar la gestió administrativa elèctrica i la qualitat de vida dels ciutadans. “Així sabran l’ús de qualsevol espai públic, potenciarà la transparència de la informació i farà que els ciutadans puguin ser més participatius”, assenyala Puigdemont. “És a dir, hi haurà una aplicació que et podrà dir on pots deixar la bicicleta, quan ve l’autobús directe o podràs saber les rutes de neteja o el mobiliari urbà de la ciutat”, afegeix. 

El primer màster del món dedicat a ‘Smart City’

Íntimament lligat amb la nova càtedra, la UdG té previst crear un màster en ‘Smart City’. Aquest nou projecte, pioner arreu del món, encara no és oficial però es nodriria del programa de la càtedra i permetria aplicar els nous sistemes tecnològics a la ciutat. “Tot apunta que serà una realitat aviat i els estudiants focalitzarien els seus treballs finals en trobar solucions innovadores pràctiques”, remarca Marsal. 

De moment, el màster ja compta amb deu espònsors (empreses industrials dedicades a aquest camp) que oferirien dissenys, projectes i recursos que els estudiants haurien de fer realitat. En aquest sentit, la UdG també signarà acords amb altres centres de gran prestigi dels Estats Units com Columbia o el Massachusetts Institute of Technology per intercanviar coneixement i experiències. “La mida de Girona ha fet que moltes empreses s’interessin per aquest projecte i apostin per ell ja que els permet estudiar els seus sistemes sense tenir que fer una gran despesa”, ha apuntat la directora de la nova càtedra universitària. D’altra banda, una comissió mixta s’encarregarà de fer un seguiment del desenvolupament d’aquesta nova càtedra i analitzar els resultats.

 

Deixa un comentari