Vic és el primer municipi d’Osona que es declara “territori lliure de fracking”

vic_contra_fraking

vic_contra_frakingACN.- Vic és el primer municipi d’Osona que s’ha declarat “territori lliure de fracking”. La moció s’ha aprovat aquest dilluns al vespre amb el vot favorable de tots els partits del consistori. Una trentena d’activistes vestits amb granota blanca i pancartes d”Aturem el Fracking. Millor vius que fòssils’ han omplert la sala de plens per donar suport a l’aprovació de la moció. El text exigeix a la Generalitat que no atorgui a l’empresa Montero Energy els permisos per a iniciar prospeccions a la comarca d’Osona, s’oposa a la investigació i explotació d’hidrocarburs a través de la tècnica de la fractura hidràulica que consideren agressiva pel territori i insta el Parlament a estudiar com prohibir el fracking.

Fes clic aquí per veure la notícia a l’OTV a la carta

El grup municipal d’ICV-EUiA ha presentat al ple de Vic, a proposta de la Plataforma Aturem el Fracking d’Osona i el Grup de Defensa del Ter, una moció per declarar Vic “territori lliure de Fràcking”. El regidor Xavier Tornafoch ha explicat que el fracking és una tècnica extractiva d’hidrocarburs (gas i petroli) “molt agressiva pel territori” i ha afegit que ho és “especialment” per Osona, “una zona fràgil pel que fa als aqüífers que ja estan prou contaminats pels purins”. 

El regidor d’ICV ha assenyalat que autoritzar prospeccions al territori “és una irresponsabilitat per part del Govern”. En el mateix sentit s’ha expressat el regidor de SI, Iban Lapeira, qui ha denunciat que la Generalitat autoritzés les prospeccions, “mentre no inverteix en les energies renovables”. A més, Lapeira ha dit que “no es pot posar facilitats a l’empresa que vol fer les prospeccions”, en referència a la rebaixa de la fiança que havia fixat el Govern per autoritzar les propeccions de 5’8 MEUR a 200.000 euros. 

El PSC, per la seva banda, ha denunciat que la legislació respecte al fracking és “insuficient” i ha afegit que tampoc hi ha estudis d’impacte ambiental sobre la qüestió. En aquest sentit, Nil Puigivila, de la CUP, ha demanat que s’aturi el procés fins que amb els estudis corresponents no es demostri que aquesta tècnica és innòcua pel territori. 

Des d’ERC, el regidor Joan Ballana, ha assenyalat la “oposició frontal” del seu grup a les prospeccions i ha proposat dues esmenes al text que finalment s’han acabat acceptant. En primer lloc, Ballana ha demanat que es treballi per difondre un model alternatiu d’energia i també ha instat el Parlament de Catalunya a estudiar com es pot prohibir el fracking. 

El regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Vic, Josep Rafús (CiU), ha proposat crear una comissió mixta formada pels partits polítics i la Plataforma Aturem el Fracking perquè hi puguin dir la seva. 

Tot i que no està previst pel reglament intern de funcionament del ple, l’alcalde, Josep Maria Vila d’Abadal, ha donat la paraula a un dels membres de la Plataforma, Eudald Rifà, perquè intervingués al ple. Rifà ha aprofitat per dir que el fracking és una tècnica “de terra cremada” que no aporta cap benefici pel territori. A més, ha assenyalat que “tota la feina de desenvolupament que s’ha fet des de molts àmbits i amb consens es veurà destrossada i està en perill”. Rifà ha afegit que el fracking “no és només un problema ambiental, sinó que també és un problema econòmic i social”.

x