El Govern estudia una fórmula de corresponsabilitat justa per preservar el sistema sanitari públic

hospital_sant_jaume

hospital_sant_jaumeLa corresponsabilitat dels ciutadans és necessària per preservar el sistema sanitari públic. És el que assegura la Generalitat, que denuncia la retallada d’ingressos que ha patit per part del Govern central. Segons la Generalitat, una fórmula per demanar la corresponsabilitat als ciutadans seria un copagament que no afectés els col·lectius més vulnerables. Els ciutadans temen que això obri la porta a la privatització de la sanitat catalana, que ajuden a pagar a través dels seus impostos. El Govern nega aquest extrem.

Fes clic aquí per veure la notícia a l’OTV a la carta

Davant la falta d’ingressos, el Departament de Salut creu que és necessària la corresponsabilitat dels ciutadans. Els ciutadans no entenen que hagin de pagar part del sistema sanitari públic quan ja contribueixen a pagar-lo a través dels seus impostos. La Generalitat insisteix que aquesta és la situació a què es veuen abocats, després de patir retallades d’ingressos per part del Govern de Madrid. Un d’aquests obstacles ha estat la suspensió cautelar de l’euro per recepta per part del Tribunal Constitucional. La Generalitat portava aplicant l’euro per recepta dels del 23 de juny de l’any passat, una aplicació que ha hagut de gestionar cada farmacèutic des del seu establiment. El balanç que en fan les farmàcies troba els seus pros i contres. L’euro per recepta preveia un topall de 60 euros a l’any per a cada ciutadà, un topall que havien reduït a 36 euros per al 2012 tenint en compte que s’havia començat a aplicar al mes de juny. La Generalitat no creu que fos una mesura desigual. El Govern central, de la seva banda, manté l’ampliació del copagament dels medicaments a les farmàcies, amb l’aplicació sobre els pensionistes.

Mentrestant, el Ministeri de Sanitat ha preparat un esborrany d’ordre per la qual el malalt crònic que no rebi un tractament oncològic o de diàlisi haurà de pagar el trasllat en ambulància. El Ministeri prepara un preu que podria ser de cinc euros per trasllat, una mesura que no comparteix el Consorci del transport Sanitari de la Regió de Girona.

Tot el seguit de mesures que s’apliquen a la xarxa sanitària han fet pensar a alguns sectors que s’està obrint la porta a la privatització de la sanitat catalana, un extrem que nega el Govern Català. El Departament de Salut afirma que seguirà en la línia de remodelar serveis per millorar l’atenció sanitària alhora que la fan més viable i sostenible, com la remodelació d’atencions continuades, que ha contribuït a ampliar els domicilis a què es donava servei; o la modificació de l’atenció al malalt crònic, que a Girona és un programa pilot.