Prop de 700 persones es manifesten a Girona contra les retallades, l’atur i la corrupció

manifestacio_girona

manifestacio_gironaACN.- El rebuig a les retallades, la situació d’atur i la corrupció s’ha notat a la capital gironina. Al voltant d’unes 700 persones s’han manifestat pels carrers més cèntrics de la ciutat tallant la circulació al seu pas i carregant contra les polítiques d’austeritat. Els manifestants han demanat més transparència i una regeneració política. “En els últims cinc anys a les comarques gironines s’han destruït 64.000 llocs de treball i un de cada tres gironins no pot treballar”, ha assegurat la secretària d’UGT a Girona, Dolors Bassa. Durant tot el recorregut els manifestants han demanat la dimissió de Mariano Rajoy i Artur Mas, i han repartit sobres en clau d’humor i en referència al cas Bárcenas.

Fes clic aquí per veure la notícia a l’OTV a la carta

La manifestació ha sortit passades les dotze del migdia de la plaça Independència de Girona i ha recorregut l’avinguda Jaume I, ha passat per la seu del Govern, creuant la plaça Catalunya fins arribar a la plaça del Vi on s’ha llegit un manifest conjunt. La protesta, encapçalada per una pancarta on es podia llegir ‘Contra l’atur i la corrupció. Ni privatitzacions ni retallades’ s’ha portat a terme de forma pacífica, tot i la gran indignació dels assistents. Els manifestants han tallat la circulació de diversos carrers durant el recorregut. 

Els assistents, de totes les edats, carregaven pancartes reivindicatives en contra les retallades i les polítiques d’austeritat “imposades” des d’Europa i cridaven lemes tals com: ‘Falta pa per tant de xoriç’, ‘Rigau astuta treballa de prostituta’, ‘Mas, burgès treballa de pagès’ o ‘No és una crisi és un robatori’, entre d’altres. El toc d’humor l’han posat uns manifestants que repartien sobres provinents o dirigits a Mariano Rajoy en referència al cas Bàrcenas. 

La protesta estava convocada per UGT, CCOO, USOC i la Xarxa de Drets Socials que aplega multitud d’entitats de la ciutat. La secretària d’UGT a les comarques gironines, Dolors Bassa, ha explicat que és “necessari” sortir al carrer per demostrar a l’Estat i Europa que no “es pot continuar amb aquestes polítiques”. “En els últims cinc anys s’han perdut 64.000 llocs de treball a les comarques gironines i només dos de cada tres gironins en edat de treballar poden fer-ho”, ha assegurat. Segons Bassa cal que els ciutadans es plantin, diguin “prou” i més ara després de l’aparició de diversos casos de corrupció que afecten tant l’estat espanyol, Catalunya com les comarques gironines. “Cal una regeneració política, no es pot anar fent amiguisme. Volem que els polítics treballin per crear ocupació i millorar les condicions de les persones, no volem populisme sinó fets i accions”, ha subratllat la secretària general. 

En cinc anys s’han destruït 64.000 llocs de treball

“L’atur en si es pot regenerar però ens trobem que s’han destruït 64.000 llocs de treball que costarà molt d’adquirir de nou”, ha apuntat. En aquesta línia, Bassa ha criticat els últims casos de corrupció que han sorgit a les comarques gironines. “Abans ho veiem lluny però ara els ministres ens parlen d’acomiadaments en diferit i coses així. Ens parlem com si es pensessin que som idiotes. Ja n’hi ha prou, ara tenim la corrupció aquí a la Selva i això cal parar-ho”, ha apuntat. 

D’altra banda, des del sindicat USOC, el seu portaveu, David Sunyer, ha criticat l’actual model econòmic “antiquat” i que està suposant “la degradació constant i creixent del sistema industrial i empresarial del territori”. En aquesta mateixa línia s’ha posicionat el secretari general de CCOO a les comarques gironines, Bartomeu Compte, que ha assegurat que les polítiques d’austeritat estan “empobrint” a la població. “En aquests moments la situació social és molt complicada, fa anys que les rendes de beneficis no superaven les rendes de treball. Això vol dir que les rendes de la gent està caient en picat. Sabem que la base de cotització mitjana social del 2012 és inferior a la del 2011”, ha assegurat.

Els tres portaveus han pogut llegir part d’un manifest conjunt que s’ha donat a conèixer davant de l’Ajuntament de Girona i on han demanat un “canvi total”, que els governs apostin per temes socials i acabin amb les retallades. “No permetrem que ens treguin els nostres drets perquè això és treure’ns la nostra dignitat”, han manifestat.