L’especial de la Ser sobre els incendis de l’Empordà i l’entrevista al zelador d’Olot, entre els guanyadors dels Rahola

carles_rahola_2012

carles_rahola_2012El programa especial sobre els incendis de l’Empordà emès a Ràdio Girona-Cadena SER ha aconseguit el premi al millor treball informatiu o divulgatiu en ràdio de la quarta edició dels Premis Carles Rahola de Comunicació Local. Els periodistes Anna Teixidor i Marc Faro han fet doblet ja que han recollit el guardó a millor programa televisiu per un reportatge sobre l’esclavatge de les prostitutes nigerianes i també al millor projecte de comunicació per ‘Tom Sharpe, un escriptor a la Costa Brava’. Altres premis destacats són el de Tura Soler (‘El Punt’) per l’entrevista que va fer des de la presó al zelador d’Olot Joan Vila i les fotografies que Joan Castro va publicar a ‘El Periódico’ sobre el foc.

En el cas del premi radiofònic, el jurat ha destacat la capacitat d’informar del foc minut a minut, la quantitat i diversitat de les fonts que van sortir en antena i la capacitat d’aconseguir que una emissora estatal com la Cadena Ser desconnectés, només el primer dia del foc, durant set hores per donar prioritat a la informació local. En aquesta categoria, el programa La Plaça dels gegants, de Ràdio Sant Joan, de Sant Joan les Fonts, ha quedat finalista. 

Pel que fa al premi al millor treball informatiu o divulgatiu en TV, el jurat ha distingit el programa ‘Ivie Okundaye, una dona de carretera’, de Marc Faro i Anna Teixidor, emès al programa 30 minuts de TV3. El jurat n’ha destacat la gran qualitat i el resultat final aconseguit pels dos periodistes, que ja van presentar el projecte fa dos anys als mateixos premis, quan van aconseguir 2.000 euros en la categoria de millor projecte de comunicació periodística. Segons el president del Col·legi de Periodistes, Narcís Genís, aquests diners els han ajudat a tirar endavant el projecte i ha remarcat que el resultat final “ha estat a l’alçada de les expectatives. En aquesta categoria, els programes finalistes han estat el reportatge sobre l’empresa gironina Llagurt, del programa de Televisió Espanyola a Catalunya ‘Tinc una idea’. 

Marc Faro i Anna Teixidor -amb la incorporació de Miquel Àngel Navajas- també han estat premiats amb el millor projecte sobre comunicació per ‘Tom Sharpe, un escriptor a la Costa Brava’. Segons el jurat, el projecte “visualitza unes possibilitats per donar a conèixer un personatge internacional instal·lat a les comarques gironines, fet que també servirà per portar les nostres terres més enllà de les seves fronteres”. En aquesta categoria s’hi havien presentat dos projectes més: el documental ‘El periodisme en crisi: present i futur de la comunicació escrita’, i ‘Des de 4 rius’. 

L’entrevista ‘Cara a cara amb l’assassí en sèrie’, de Tura Soler, publicada a ‘El Punt Avui’, aconsegueix en aquesta edició el premi de millor treball informatiu o divulgatiu en premsa. El jurat ha destacat el treball periodístic de primer ordre que hi ha darrere del projecte per la dificultat que suposa accedir a un personatge d’aquestes característiques que està empresonat. Dues sèries de reportatges publicades a ‘ La Vanguardia’ -‘Camins de ronda’, de Bàrbara Julbe; i ‘Banys dolços’, de Gerard Bagué- han quedat finalistes en aquesta categoria. 

En la categoria de millor fotografia publicada, el jurat ha volgut destacar “l’alta qualitat de tots els treballs presentats” -la gran majoria sobre els focs de l’Empordà- i ha reconegut que no ho han tingut gens fàcil per triar el guanyador. En aquesta ocasió, el premi ha estat per a la sèrie de Joan Castro publicada a ‘El Periódico’ sota el títol ‘”Gràcies, Josep’, on es veu un agent dels Mossos d’Esquadra com agafa una pala i comença a apagar foc pel seu compte abans no arribin els bombers. El jurat ha considerat que és una fotografia “buscada” per l’autor i que “fa gran una història petita”. La sèrie ‘Impotència’, de Lluís Serrat, també centrada en els incendis de l’Empordà i publicada a ‘El Punt Avui’, ha quedat finalista per “la seva plasticitat i contingut”. 

El bloc ‘ls Bastards’, de Jordi Taulats, Jordi Camps i Marc Bataller ha aconseguit el Carles Rahola en la categoria de millor informació digital per la crítica informativa que ofereix i que, segons el jurat, és “gens oficial, molt interessant, innovadora i creativa”. El jurat ha destacat la feina feta per Eudald Camps en el bloc ‘Noms i llocs de l’art a Girona’; i la capacitat de reacció per aprofitar l’oportunitat de la periodista Clara Sánchez-Castro, que va fer un detallat seguiment dels incendis de l’Alt Empordà a través de Twitter. Tots dos han quedat finalistes en aquesta edició. 

Finalment, el premi a la millor iniciativa de comunicació institucional s’ha atorgat ex aequo a la revista ‘Engega’, del Servei de Publicacions de la Universitat de Girona, i a l’aplicació per a telèfons intel·ligents ‘Girona In, la ciutat a la butxaca’, de l’Ajuntament de Girona. El jurat ha considerat que, com a iniciativa, l’aplicació Girona In “és la millor”, però hi ha trobat a faltar contingut. Aquest fet, unit al “salt qualitatiu que ha fet en els darrers temps” la revista Engega han desembocat, finalment, en el lliurament compartit d’aquest guardó. ‘L’Agutzil de paper’ de l’Ajuntament de Fontcoberta ha quedat finalista “per la tasca d’informació local que fa en un nucli disgregat, creant sentiment de col·lectivitat”. 

Alta participació

La categoria que ha registrat més participació és la dedicada a la millor fotografia publicada, a la qual s’han presentat 48 treballs (el 41,7 % del total) de disset autors diferents, seguida del premi al millor treball informatiu o divulgatiu en premsa, amb 28 propostes (24,3 %). El premi a la millor informació digital ha rebut dotze treballs (10,4 %). El premi al millor treball informatiu o divulgatiu en televisió i el premi Miquel Diumé al millor treball informatiu o divulgatiu en ràdio han rebut nou treballs (7,8%) cadascun, i en la categoria de millor iniciativa de comunicació institucional s’han rebut sis propostes (5,2 %). Finalment, al premi al millor projecte sobre comunicació periodística hi opten tres treballs (2,6 %).

Tots els premis estan dotats amb 1.000 euros, a excepció del guardó al millor projecte de comunicació periodística, que té una dotació de 2.000 euros. El jurat ha volgut destacar l’alta participació i la qualitat dels treballs presentats en aquesta quarta edició.