Teredo Oils no renuncia a extreure hidrocarburs a la Garrotxa i vol reprendre el projecte

petroli_riudaura

petroli_riudauraACN/Olot TV.- L’empresa britànica Teredo Oils Limited no renuncia a buscar jaciments de gas a la Garrotxa i així ho ha fet saber a l’Ajuntament de Riudaura. Aquest dimecres, l’alcaldessa del municipi, Eulàlia Massana, va rebre una trucada d’un representant de la companyia a Madrid per sol·licitar una entrevista i reprendre de nou el procés. Segons li van dir, també tenen intenció de contactar amb els ajuntaments del Ripollès i Osona inclosos al projecte i que “volen tornar a començar de nou per fer les coses bé”.

Fes clic aquí per veure la notícia a l’OTV a la carta

Les alarmes s’han tornat a disparar a Riudaura després de saber que la companyia Teredo Oils Limited té la intenció de reprendre el seu pla. “M’han dit que volien recuperar el projecte per tornar a començar de nou i que reconeixien que no havien fet les coses bé, que potser primer calia haver parlat amb els afectats i els alcaldes”, explica l’alcaldessa. 

La trucada els ha trasbalsat, entre altres coses, perquè tampoc els han donat més informació, només que volen fer una reunió per parlar del tema. Sí que li van dir que tenien intenció de trucar als altres ajuntaments d’Osona i el Ripollès per “començar de nou”. L’alcaldessa de Riudaura, Eulàlia Massana, ja els va dir que primer volia parlar amb la resta de municipis i que, en tot cas, ja quedarien tot junts en una mateixa reunió. “Hem de fer un front comú tots junts, res d’anar per separat”, assenyala l’alcaldessa. 

La persona que la va trucar, una secretària, li va dir que l’empresa havia contractat un enginyer nou que els exposaria tots els detalls i que volen fer els passos correctament. També va esmentar la possibilitat de presentar un contenciós però que volen començar de zero i parlar també amb els propietaris. 

L’extinció del permís

Aquest mes de maig, el Govern va declarar extingit el permís d’investigació d’hidrocarbuts, batejat amb el nom de ‘Ripoll’, després que l’empresa no presentés el pla de treball per aquest 2013. Uns dies d’anunciar-se la suspensió, el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, va afirmar que creia que no es podrà donar cap permís d’explotació per a l’extracció de gas per mitjà del fracking a Catalunya abans d’un termini comprès entre els quatre i sis pròxims anys i també es va mostrar que fins llavors es podran trobar tècniques que siguin “assumibles” mediambientalment.

El permís per investigar hidrocarburs -batejat com a ‘Ripoll’- es va concedir el mes d’octubre passat. L’autorització facultava la companyia anglesa Teredo Oils Limited a fer diverses cates per buscar la presència de petroli i gas al subsòl de la Garrotxa, el Ripollès i Osona. En total, l’àrea on es podien fer els estudis comprenia 51.200 hectàrees. 

L’autorització es va concedir per sis anys. D’entrada, Teredo Oils havia de pagar una fiança inicial de 5,8 milions d’euros (MEUR), que es destinaria a restaurar la zona afectada per les prospeccions. A més, durant els sis anys, la companyia estava obligada a invertir poc més de 18 MEUR.

La intenció de Teredo Oils Limited era dur a terme les prospeccions per buscar gas mitjançant la tècnica del ‘fracking’, també coneguda com a fractura hidràulica. Allò que es fa és injectar a pressió grans quantitats d’aigua, sorra i productes químics al subsòl, per extreure el gas de les roques poc poroses. Aquesta tècnica, molt utilitzada als Estats Units, està prohibida en països de la Unió Europea, perquè el líquid residual que surt a la superfície és molt contaminant. 

L’anunci d’utilitzar el ‘fracking’ va mobilitzar de seguida no només els pobles afectats, sinó també altres municipis. Diversos ajuntaments s’han declarat obertament territoris lliures de fractura hidràulica i la plataforma ‘Aturem el fracking’ ha sumat nombroses adhesions arreu. 

El primer dels municipis on Teredo Oils volia començar les prospeccions era Riudaura (Garrotxa) per, d’aquí, anar més cap amunt, cap al Pirineu. La companyia preveia dur-les a terme abans d’aquest estiu, tot i que ja va precisar que, segurament, en aquest cas no es farien servir productes químics (tot i que sí que s’injectaria aigua i sorra a pressió al subsòl). La intenció de Teredo Oils era aprofitar uns pous existents d’unes antigues prospeccions, que es van fer als anys 50 del segle passat.

La nova llei d’hidrocarburs espanyola genera preocupació

La Plataforma Aturem el Fracking (PAF) va denunciar ahir dimecres que la modificació de la llei d’hidrocarburs que ha d’aprovar el govern espanyol permetrà la fractura hidràulica en la fase de prospecció. La PAF ha advertit que la nova normativa permetrà a l’Estat autoritzar els permisos de prospecció sense tenir en compte la Generalitat, que fins ara ha exercit aquesta competència. Han vist indicis de que les companyies que han sol·licitat l’autorització de prospecció a diverses zones de Catalunya s’estan aliant per resoldre els errors que han provocat la paralització d’alguns dels permisos per part de la Generalitat. 

La Plataforma va fer aquestes declaracions després de reunir-se al Parlament amb membres d’Esquerra, Iniciativa i Ciutadans per reclamar que es posi en marxa el més aviat possible la Comissió d’estudi del fracking.

 

Deixa un comentari