El capellà i missioner Joan Soler ha estat escollit ‘Garrotxí de l’Any’

Garrotx_Garrotx

Garrotx_GarrotxJoan Solé ha estat guardonat Garrotxí de l’Any. És capellà diocesà i missioner. Des de fa cinc anys, està destinat, pel bisbat de Girona, a una parròquia de Dapaong, al nord del Togo. Solé era un dels tres finalistes juntament amb Xevi Buch, entrenador de waterpolo i l’escriptor Josep Torrent. L’acte d’entrega dels premis ha aplegat a més de 300 persones i ha estat presidit pel conseller de Cultura, Ferran Mascarell.

Fes clic aquí per veure la notícia a l’OTV a la carta

Fes clic aquí per veure el programa especial dels premis

L’any 2012, Joan Solé va posar en marxa la llar per aprenents, que dona allotjament, feina i formació a joves sense escolaritzar als quals s’alfabetitza, se’ls forma en l’ofici que han triat i se’ls ensenya a criar el bestiar. Són joves de 15 a 19 anys, la majoria orfes o amb els pares molt vells i malalts i amb un futur molt incert. És a partir del treball que fan al centre, i dels guanys que s’obtenen amb la venta dels animals i dels productes de l’hort, que es poden pagar el seu aprenentatge i les despeses de menjar, medicaments i roba.

Aquests joves, que no tenien cap altra esperança que emigrar i viure en situacions de semiesclavatge en països veïns, aprenen així a llegir i escriure i un ofici i són capaços de fer la cria de bestiar a les seves cases.

Amb els aprenents s’han marcat tres objectius: que rebin una petita ajuda econòmica pel treball que realitzen -molts cobren menys d’un euro a la setmana… Que els seus drets siguin respectats i no se’ls exploti, en un país on encara hi ha càstigs físics, humiliacions públiques i persecució sexual…i que puguin rebre una mínima formació.

Ara, aprofitant els camps que envolten la llar d’aprenents, es pretén  crear un centre de dia perquè hi puguin treballar els discapacitats psíquics.

El bisbe va nomenar Joan Soler consiliari de la Joventut Obrera Catòlica i la seva vida quotidiana a Dapaong es mou entre les visites i ajudes als malalts, les catequesis, les celebracions litúrgiques i les activitats de tot tipus, però, sobretot, la seva missió és formar aquestes comunitats perquè tinguin una vida digna. Aquesta és la vida d’en Joan Soler al Togo.