L’acusat de matar onze ancians del geriàtric la Caritat, ha utilitzat l’últim torn de paraula per demanar “perdó”

joan_vila

joan_vilaL’assassí en sèrie d’Olot, acusat de matar onze ancians del geriàtric on treballava, ha utilitzat l’últim torn de paraula per demanar “perdó”. “Jo només vull demanar perdó per tot el que he fet i per haver arribat fins a aquests extrems”, ha afirmat Joan Vila, que després de dir aquesta frase breu, ha assegurat que no té res més a afegir. Així, després de dues setmanes, ha acabat el judici contra el zelador, que s’enfronta a 202 anys de presó. Dilluns entregaran l’objecte del veredicte als membres del jurat, que es retiraran a deliberar. En el seu informe, el lletrat de Joan Vila, Carles Monguilod, ha assegurat davant del jurat que no hi ha proves per condemnar el zelador pels onze assassinats.

Fes clic aquí per veure la notícia a l’OTV a la carta

Joan Vila ha fet una intervenció molt breu al final del judici. En el seu últim torn de paraula s’ha limitat a demanar perdó de forma concisa. L’assassí en sèrie confés ha volgut disculpar-se per “tot el que ha fet” i per haver arribat fins a “aquests extrems”. “No vull dir res més”, ha conclòs.

La seva última paraula ha posat punt final al judici, que s’ha fet durant dues setmanes a l’Audiència de Girona. Dilluns, entregaran l’objecte del veredicte als membres del jurat, que es retiraran a deliberar. En les seves mans està declarar Joan Vila culpable o no dels onze assassinats. 

L’acusat s’enfronta a una pena de fins a 202 anys de presó. El fiscal, Enrique Barata, i les acusacions particulars, Jaume Dalmau, Rafael Berga i Jordi Coma, creuen que hi ha proves suficients per condemnar Joan Vila pels onze assassinats. Les acusacions sostenen que Joan Vila es va aprofitar de la confiança que li tenien els interns per administrar-los pastilles, insulina o càustics per matar-los. 

A més, destaquen que amb les tres últimes víctimes va actuar de forma especialment cruel, amb acarnissament, perquè són les ancianes que van morir després de molt patiment perquè Vila les va obligar a engolir lleixiu o àcid desincrustant. 

Les acusacions creuen que el zelador no té cap tipus de trastorn mental i sostenen que Joan Vila ha fet “teatre” fingint que “ajudava a morir” a les víctimes per estalviar-se anys de presó o, inclús, per aconseguir evitar una condemna privativa de llibertat. 

Abans de l’últim torn de paraula, el lletrat de la defensa Carles Monguilod ha qüestionat que hi hagi proves directes per condemnar Joan Vila pels onze assassinats. En un cop d’efecte, Monguilod ha començat a desgranar un per un els suposats crims i ha assegurat que sense la confessió del zelador no hi ha cap prova que permeti vulnerar la presumpció d’innocència per emetre un veredicte de culpabilitat. 

El lletrat ha exposat que no només no hi ha cap prova que incrimini el zelador, sinó que ni tan sols hi ha proves que concloguin que vuit de les suposades víctimes van morir assassinades. Monguilod ha repassat una per una les autòpsies i necròpsies que van fer els forenses, i ha recordat que els pèrits no van poder concloure que havien estat morts homicides i no naturals.

La defensa ha recordat als membres del jurat popular que la confessió d’un acusat no és prova suficient per condemnar, perquè ha d’anar acompanyada de proves científiques. “No n’hi han”, ha afirmat el lletrat. 

En relació a les darreres tres víctimes, les que van morir després d’engolir lleixiu i àcid, Monguilod ha admès que sí que van morir de forma violenta però que no hi ha cap prova biològica, ni d’ADN ni d’empremtes que permeti corroborar sense cap mena de dubte que l’assassí va ser Joan Vila. 

Un cop el jurat popular hagi emès el veredicte, el judici quedarà vist per a sentència. Es tancarà així un episodi que va començar a finals del 2010, quan es va descobrir que una de les internes de ‘la Caritat’ havia mort assassinada. En total, acusen Joan Vila d’haver matat onze interns entre els anys 2009 i 2010.