La Generalitat no donarà cap nou permís d’investigació a Teredo Oils sense abans analitzar-lo amb lupa

tomas_feliu_teredo

tomas_feliu_teredoACN/Olot TV.- La Generalitat no donarà cap nou permís per investigar hidrocarburs a la companyia Teredo Oils sense abans analitzar-ne la documentació amb lupa. El director general d’Energia i Mines, Pere Palacín, ha assegurat que el Govern reclamarà que qualsevol sondeig es faci “amb la màxima seguretat i complint els estàndards mediambientals”. Palacín també demana “aixecar l’alarma” sobre el ‘fracking’ a les comarques afectades, perquè en cap cas un permís d’investigació faculta la companyia a utilitzar aquesta tècnica. 

El director general d’Energia i Mines ha assegurat que el Govern serà extremadament rigorós a l’hora d’atorgar nous permisos d’investigació d’hidrocarburs. A les comarques gironines, la Generalitat ja ha declarat extingit el permís que va atorgar a la companyia anglesa Teredo Oils Limited per veure si hi havia bosses de gas en una àrea que abastava 51.2000 hectàrees a cavall de les comarques de la Garrotxa, el Ripollès i Osona.

La intenció de la companyia de tornar a començar de nou el procés, però, ha encès les alarmes al territori. Palacín ja ha avançat que si Teredo torna a sol·licitar el permís, abans d’atorgar-.li res, s’analitzarà amb lupa tota la documentació i se li reclamarà a la companyia que qualsevol sondeig es faci “amb la màxima seguretat i complint els estàndards mediambientals”. 

El director general d’Energia i Mines també ha volgut subratllar, però, que en cap cas un permís d’investigació faculta la companyia a utilitzar el ‘fracking’ per investigar la presència de gas o petroli al subsòl. I com a exemple, Palacín s’ha referit a l’anterior permís que havia demanat Teredo Oils Limited (el que es va batejar amb el nom de ‘Ripoll’).

“En aquest cas, el permís es va atorgar per investigar la presència de gas convencional, i en cap moment es deia que era per fer ‘fracking'”, ha explicat el director general. Palacín també ha precisat que aquest tipus de permisos permeten fer proves sísmiques i sondeigs, que generalment “utilitzen tècniques poc agressives”, però que mai es pot “fer una perforació fins a una fondària de 3.000 metres per injectar aigua al subsòl i veure si en surt gas”.

Aixecar l’alarma

Per això, el director general d’Energia i Mines ha demanat al territori “aixecar una mica l’alarma” sobre el ‘fracking’, perquè encara han de passar anys abans que una companyia pugui fer ús d’aquesta tècnica a Catalunya. “És a dir, si volem anar a caçar elefants primer hem de saber si hi són; per tant, cap companyia farà ‘fracking’ si abans no té clar que hi ha recurs i és rendible”, ha precisat Palacín.

“D’entrada, allò que ha de fer una companyia és sol·licitar el permís per investigar i després ha de complir els requisits per tenir-lo”, ha dit el director general. I hi ha afegit: “I un cop se li atorgui, poden passar entre quatre o cinc anys abans no hagi acabat de fer els estudis per analitzar la presència d’hidrocarburs i veure si li surt a compte extreure’ls”.

A partir d’aquí, i en cas que s’arribés a la fase d’explotació, Pere Palacín també ha admès que la Generalitat tindria les mans lligades. “En aquest punt nosaltres ja no hi tenim atribucions, perquè atorgar els permisos d’explotació depèn del tot de Madrid”, ha explicat el director general d’Energia i Mines.

 

Deixa un comentari