La Generalitat es compromet a aprovar el Pla Especial de l’Alta Garrotxa abans de finals d’any

Alta_Garrotxa_Pla_Especial_4964

Alta_Garrotxa_Pla_Especial_4964

El Govern de la Generalitat s’ha compromès aprovar el Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge de l’Alta Garrotxa abans de la fi del 2013. El document va ser redactat el 2010 i el territori el reivindica des de fa anys. L’aprovació del nou marc normatiu és necessària, per exemple, per actualitzar la regulació d’actuacions agrícoles i ramaderes. L’Alta Garrotxa es regula actualment amb una normativa que va ser aprovada el 1995, i que s’ha quedat antiquada en diversos apartats.

Fes clic aquí per veure la notícia a l’OTV a la carta

 

El Pla Especial de l’Alta Garrotxa va ser redactat pel segon Govern tripartit el 2010, però durant els últims tres anys ha restat guardat als calaixos de la conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Medi Ambient. L’abril del 2012, el conseller Josep Maria Pelegrí es va comprometre a aprovar el pla abans no finalitzés el 2012, però finalment no va ser així. El grup parlamentari del PSC ha denunciat en diverses ocasions aquesta situació, al·legant que l’aprovació inicial del pla no requereix recursos econòmics. Finalment aquesta setmana el Govern de la Generalitat s’ha compromès aprovar el dociment abans d’acabar l’any. El pla especial de l’Alta Garrotxa, és l’eina que ha de permetre ordenar i regular les activitats respectuoses i compatibles amb la conservació de l’espai i que l’ha de blindar d’ aquelles que puguin ser perjudicials pel medi. L’aprovació del nou marc normatiu és un instrument necessari ja que l’espai de l’Alta Garrotxa està regulat per unes normes especials que es remunten a 1995 i alguns punts no responen a les activitats actuals. El nou text ha d’incidir en l’ordenació de les activitats econòmiques agrícoles i ramaderes o en la protecció d’elements artístics i històrics, com el romànic.

El retard en l’aprovació del Pla Especial se suma a la caiguda dels ingressos que la Generalitat destinava al Consorci que gestiona la zona protegida. El 2010, el Consorci de l’Alta Garrotxa comptava amb una dotació a l’entorn dels 250.000 euros, als quals s’afegien 200.000 euros del departament de Política Territorial destinats a l’arranjament de camins. Aquest any, la Generalitat hi ha destinat la meitat: prop de 120.000 euros. El Consorci de l’Alta Garrotxa és l’ens encarregat de gestionar la zona i està integrat per onze ajuntaments de tres comarques, l’Alt Empordà, el Ripollès i la Garrotxa, la comarca que agrupa més municipis membres amb un total de sis: la Vall de Bianya, Sant Joan les Fonts, Montagut i Oix, Tortellà, Sales de Llierca i Beuda.