Manuel Faus repassa els últims 40 anys d’Olot i dibuixa el futur de la ciutat durant el pregó de les festes del Tura

MNAUEL_FAUS

MNAUEL_FAUSUna ciutat màgica, així defineix Olot el pregoner de les festes del Tura. Manuel Faus ha estat l’encarregat de donar el tret de sortida oficial de la festa major de la capital de la Garrotxa. El ja exnotari ha volgut fer una radiografia de l’Olot dels últims 40 anys, el temps que fa que resideix a la Garrotxa. Ha reconegut que es va enamorar de la ciutat pel seu tot i ha explicat tots els vincles que ha fet al llarg d’aquest. Manuel Faus va parlar, durant el seu discurs, de temes molt actuals com la crisi relacionada amb les hipoteques, la llengua catalana i la corrupció política.

Fes clic aquí per veure tot el pregó de les Festes del Tura a l’OTV a la carta

Fes clic aquí per veure el resum del pregó

S’esperava que Manuel Faus repassés la seva trajectòria a Olot a través de fets concrets que han marcat la mateix societat i no ha defraudat. Al llarg de tot el pregó ha repassat, en forma de cronologia, l’avenç que ha fet la ciutat al llarg de les últimes quatre dècades. Faus ha recordat els primers encàrrecs que va rebre com a notari; els d’olotins que ja arriscaven comprant terrenys i cases on viure i ha fet un paral•lelisme amb la pobresa que això ha representat per a molts d’altres, degut a la crisi econòmica i a l’esclat de la bombolla immobiliària. Però no tot han estat reflexions negatives, ni molt menys, més aviat tot al contrari. El pregoner ha ressaltat el dinamisme que té la ciutat, amb les seves associacions i entitats. En aquesta línia s’ha referit a algunes de concretes com, per exemple, el Patronat Joan Sellas i Cardelús, ara Integra. Després de fer la descripció biogràfica d’aquests 40 anys, ha dibuixat l’Olot del futur. Manuel Faus ha explicat com li agradaria que fos la ciutat durant els propers anys, desitjant que conservi els seus atractius paisatgístics, la força de la seva societat, que els nouvinguts sigui ben rebuts i que, al mateix temps, tinguin la capacitat d’integrar-se. Finalment, i com no podia ser d’una altre manera, ha desitjat unes bones festes a tothom i que els excessos siguin moderats.

Manuel Faus no va deixar escapar temes d’actualitat, això sí, enllaçades amb els seus inicis a Olot. En aquest sentit va fer referència a les hipoteques, ressaltant que “fa 40 anys els olotins signaven hipoteques a 15 anys i les acabaven de pagar abans del seu venciment, i ara per poden arribar a ser un malson”. Faus es va referir, també, a la llengua catalana assegurant que “a Olot és la ciutat on se signen més actes notarials en català”. I els polítics tampoc es van escapar del pregó, almenys aquells que estan assenyalats per la corrupció i els va comparar “amb crancs de riu que, a diferència d’aquests, alguns polítics no queden vermells quan es bullen”.