La Turinada torna a concentrar a centenars de joves amb ganes de gresca

turinada_2013

turinada_2013La última nit de les festes del Tura ha deixat un munt d’imatges entre les quals no podem passar per alt la Turinada. Puntualment a la mitjanit han arrencat les colles de tambors i, darrera, centenars de joves amb ganes de passar-s’ho bé. Això sí, l’excés d’alcohol segueix sent ben present.

Fes clic aquí per veure la notícia a l’OTV a la carta

Bandes de tambors, aigua, alcohol i molta gresca. Són els principals ingredients de la Turinada, que un any més ha tornat a concentrar a centenars de joves a la plaça del Carme per fer el recorregut pels carrers Onze de Setembre i Bisbe Lorenzana i fins a la plaça del Mig.

Aquesta és, amb tota probabilitat, la festa nocturna més multitudinària i esbojarrada. És una autèntica tradició olotina. La penya AOAPIX en són els impulsors, a partir del viacrucis que feien de manera privada a finals dels anys 80 i que, degut al gran seguici d’olotins que tenien, van decidir fer-ho públic. La Turinada neix del Ball de Turins, per recuperar el via crucis popular, i la festa s’acaba amb el Ball de l’Hora. Era l’any 1991. A partir d’aquell moment l’acte creix cada any fins que el 95 es creen dos recorreguts, les dues feixes; la de dalt i la de baix, amb l’objectiu de descongestionar l’acte. Va ser el 2001 quan, preocupats per la seguretat, l’organtizació decideix no repartir més còctel perquè hi havia molts menors d’edat que n’anaven a buscar. Des de llavors fins ara s’han proposat diverses accions, algunes de les quals s’han impulsat, per evitar aquest abús d’alcohol entre els més joves, però mai s’ha acabat d’aconseguir cap resultat satisfactori. La Turinada es converteix, cada any, en un botellón a l’aire lliure i, fins ara, cap govern municipal ha aconseguit o s’ha atrevit a corregir-ho. Sigui com sigui, les imatges d’alegria desenfrenada i gresca es repeteixen cada any i, poden estar segurs, que els participants en gaudeixen al cent per cent.

x