Segueixen buscant el niu de vespa asiàtica a la Garrotxa mentre els apicultors alerten de la seva voracitat

vespa_vora_7836

vespa_vora_7836L’Associació d’Apicultors de Girona alerta que, més enllà de la producció de mel, la vespa asiàtica podria afectar la fruita del territori, a més d’atacar la carn. L’espècie invasora pot arribar-se a menjar un tall de carn de dos quilos. Amb el mètode de la cinta de color, els apicultors han detectat que les vespes es dirigeixen cap al centre de la Vall d’en Bas, lluny de les zones més boscoses. Esperen que l’helicòpter amb radar tèrmic torni a enlairar-se per trobar el niu.

Fes clic aquí per veure la notícia a l’OTV a la carta

El nucli més amenaçat per la vespa asiàtica és el de la Garrotxa i s’acaba el temps per localitzar el niu. L’helicòpter amb un radar de visió tèrmica es va enlairar aquest divendres passat, però no es va poder acabar de provar el sistema. Els apicultors demanen al Departament d’Agricultura, que els agents tornin a sobrevolar la Vall d’en Bas perquè tenen alguna idea sobre on podria trobar-se el niu. Gràcies al sistema de la cinta vermella, han vist que les vespres van cap a baix, no pugen a la muntanya sinó que busquen les zones més planeres. Als apicultors els aniria molt bé l’helicòpter per intentar localitzar el niu més ràpidament. Si res no funciona, els apicultors demanarien la implantació de microxips a les vespes, tot i que el Departament d’Agricultura ja ha ressaltat que es tracta d’una tecnologia experimental.

Enmig d’aquesta situació, els apicultors han tornat a trobar exemplars de vespa asiàtica a l’Alt Empordà. De moment, s’han localitzat dos individus en una trampa dins del nucli de població de Requesens, a la Jonquera. Segons el president dels apicultors, es tractaria de dos exemplars procedents d’un niu situat a la zona francesa, però no volen córrer riscos. Aquesta propera setmana col·locaran més trampes a les comarques de l’Alt i el Baix Empordà. El departament ja té previst lliurar uns 200 paranys més a l’associació aquesta setmana que es sumen a la cinquantena que l’entitat ja ha instal·lat. Durant aquest cap de setmana els apicultors gironins han instal·lat noves trampes per la zona dels Pirineus i el Ripollès. El sector no està “espantat”, però si preocupat perquè nous exemplars d’aquesta espècie agressiva creuin la frontera i s’instal·lin en zones muntanyoses de difícil accés. L’associació d’Apicultors de Girona aglutina 150 membres i disposen de 17.000 caixes d’abelles.