El Parc Natural implanta mesures per preservar l’entorn naturals dels volcans Croscat i Santa Margarida

volca_croscat

volca_croscatEl Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa ha iniciat una sèrie d’accions per evitar l’erosió de dos dels dos dels seus emblemes, els volcans Croscat i Santa Margarida. Una d’aquestes accions ha estat la pavimentació dels accessos principals als volcans, amb una mescla de ciment i additius minerals, per tal d’estabilitzar els camins amb una aparença natural. L’altra iniciativa és una nova normativa per evitar l’erosió del Croscat per actes incívics. El Parc obliga a contractar un guia a tots aquells grups organitzats que vulguin visitar el volcà.

Fes clic aquí per veure la notícia a l’OTV a la carta

Per tal de millorar els accessos al Croscat i a Santa Margarida, recentment s’han pavimentat entre 400 i 500 metres dels principals accessos d’aquets volcans amb un material innovador, format per ciment i una sèrie d’additius minerals. La iniciativa l’ha portat a terme el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa conjuntament amb l’Ajuntament de Santa Pau dins del marc de la convocatòria d’ajudes per a Espais Naturals Protegits del 2013. L’actuació ha tingut un caràcter de prova pilot.

Per tal de seguir preservant el manteniment d’un element emblemàtic del Parc, com és el volcà Croscat, el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa ha aplicat una altra mesura coincidint amb l’inici del curs escolar. Consisteix en implantar l’obligatorietat de contractar un guia del parc per poder fer una visita en grup organitzat. Fins ara, mestres i monitors podien fer al mateix lloc un curs accelerat de dues hores de formació per ser els guies dels seus alumnes, però s’ha decidit suprimir aquesta opció per augmentar el control i millorar la seguretat durant la visita. D’aquesta manera, es vol acabar amb algunes actituds incíviques que s’havien produït, com ara deixar missatges a les parets de la greda rascant la paret o accedir a peu a zones prohibides. Aquestes accions acceleren el procés d’erosió d’una zona natural ja de per sí molt sensible. La mesura està restringida a grups organitzats, no a qualsevol tipus de visita turística. 

La mesura inclou altres normes. A partir d’ara no podran coincidir més de sis grups de 20 persones com a màxim de visita al volcà Croscat. També s’ha creat un registre d’incidències per tal de controlar les actituds incíviques i fer el balanç de la restricció en els pròxims mesos. Reparar els danys provocats per les actituds incíviques suposen hores de feina del personal i per tant, un cost econòmic que es vol evitar. El manteniment ordinari de la zona requereix un cost de gairebé 60.000 euros a l’any. L’any passat van visitar el Croscat 13.000 persones en grups organitzats, al marge de les visites individuals.