La Generalitat comença a veure prescindible la planta de triatge de Sant Jaume de Llierca

TOST

TOSTLa Generalitat ha passat a considerar prescindible el projecte de la planta de triatge comarcal de la Garrotxa. Segons recull el diari El Punt Avui, el director de l’Agencia Catalana de Residus manté el projecte sobre la taula, però considera que la planta no treballaria a ple funcionament, i vol asseure’s amb els representants del Consell Comarcal per fer números i escollir la millor opció. Una de les possibilitats que es plantegen és si seria viable portar els residus de la Garrotxa a la futura planta de triatge que s’està construint a la comarca d’Osona.

Fes clic aquí per veure la notícia a l’OTV a la carta

El descens dels residus que es generen a Catalunya, que des del 2006 han disminuït un 14%, està fent que la Generalitat aposti per optimitzar les instal·lacions existents, augmentar l’abast de les que estan en construcció i en desestimi de noves. La Generalitat s’asseurà pròximament amb els alcaldes i consells comarcals de la Garrotxa i el Pla de l’Estany per començar a estudiar si cal fer la planta de tractament de residus de Sant Jaume de Llierca o és millor portar els residus d’aquestes dues comarques a la planta que s’està construint a Orís, a la comarca d’Osona. El director de l’Agència Catalana de Residus, Josep Maria Tost, ha explicat a el Diari El Punt Avui que el projecte de Sant Jaume de Llierca continua sobre la taula, però que les dades actuals indiquen que a mitjà termini no hi ha tones per omplir-lo i, per tant, cal “asseure’s i fer números” per mirar quina és la millor opció. La planta de triatge d’Orís, que ha d’entrar en funcionament la primavera del 2015, estava pensada inicialment per cobrir Osona i el Ripollès, però això no seria suficient que funcionès a ple rendiment.

El director de l’Agència Catalana de Residus també indica que una de les opcions per a la Garrotxa i el Pla de l’Estany seria que els residus es portessin, a més a Orís, a la futura planta de Pedret i Marzà en alguns casos, i en d’altres, a la incineradora de Campdorà, al Gironès, en la qual també s’invertiran 25 milions per millorar-la els pròxims mesos. El 2012 a la Garrotxa es van generar més de 27.200 tones de residus. Això suposa 1,34 quilos per habitant i dia, molt a prop de la mitjana de Catalunya, segons la qual, es generen 1,35 quilos per persona i dia. El Consell Comarcal de la Garrotxa, de moment, segueix treballant amb el Programa de Gestió de Residus Municipals de Catalunya vigent, que preveu la construcció de la planta de triatge comarcal a la Garrotxa. La Generalitat ja ha pagat els costos del projecte bàsic, així com els estudis previs i necessaris per a la construcció.