L’Ajuntament d’Olot aprova el pressupost del 2014 per valor de 27,8 milions d’euros

Ple_octubre

Ple_octubreL’Ajuntament d’Olot ha aprovat el pressupost del 2014, de 27,8 milions d’euros, amb els vots a favor de CiU i l’abstenció de la resta de grups municipals, que s’han mostrat crítics en alguns aspectes, però constructius en la majoria de casos. L’equip de Govern ha volgut remarcar el missatge que aquests pressupostos, a més de ser de contenció, són d’un marcat accent social. Destaca una major aportació a l’Institut Municipal d’Educació, de 150.000 euros, destinat bàsicament a compensar la rebaixa de l’aportació de la Generalitat a les escoles bressol i a l’Escola Municipal de Música.

Fes clic aquí per veure la notícia a l’OTV a la carta

CiU ha presentat uns pressupostos per al 2014 de contenció i amb un marcat accent social. Així ho ha afirmat el regidor d’Hisenda, Josep Gelis, qui ha admès que els ha costat molt quadrar els números amb les incertes previsions pel que fa a les aportacions de les administracions supramunicipals. Pel que fa als ingressos, el Govern municipal ha fet una previsió que ha qualificat de realista, i ha destacat els ingressos que arriben a l’Ajuntament quan els ciutadans reciclen envasos. Quant a les despeses, Gelis ha afirmat que les mesures d’estalvi empreses pel Govern han estat efectives i, per tant, encertades. Això els ha permès, per primera vegada, obrir un fons de contingència per a qualsevol imprevist que se surti del rpessupost. Gelis ha destacat també l’esforç per mantenir la plantilla i les mesures d’estalvi en el funcionament regular del personal, que els ha permès estalviar més d’un milió d’euros. La despesa elèctrica també s’ha vist reduïda en un 5%. El Govern seguirà apostant pel teixit associatiu de la ciutat, segons ha explicat, i s’intentarà seguir rebaixant l’endeutament municipal. Quant a la plaça Mercat, l’Ajuntament es reserva 100 mil euros per a actuacions al seu entorn.

Pel que fa a ensenyament, el Govern manté l’activitat de l’Institut Municipal d’Educació intacta. Aquest any no s’augmenten les quotes a les famílies. S’hi destina a l’àrea d’ensenyament 150 mil euros més que l’any passat, bàsicament per compensar la rebaixa de l’aportació de la Generalitat a les escoles bressol i a l’Escola Municipal de Música. L’aportació de la Generalitat a l’àrea d’ensenyament d’Olot s’ha reduït un 75% en els últims anys.

S’incrementen lleugerament els pressupostos per a l’Institut de Cultura de la Ciutat d’Olot i per a l’Institut Municipal de Promoció de la Ciutat. El del Patronat d’Esports es manté, si bé s’ha destinat per primera vegada una partida de 10 mil euros per a beques esportives, que aniran destinades perquè els nens i nenes puguin seguir fent esport independentment de la situació econòmica de la seva família.

Els diferents grups municipals s’han abstingut de la votació per no posar pals a les rodes, tot i que s’han mostrat constructivament crítics en alguns aspectes. El Partit Popular ha criticat que la gestió de les nòmines del personal s’encarregui a una empresa externa, i9 ha considerat de “lamentable” que la situació econòmica amenaci de no obrir el nou Hospital Comarcal d’Olot i la Garrotxa.

Esquerra ha trobat a faltar la promoció de les energies alternatives, i ha lamentat que no s’aposti pel foment de la participació ciutadana. Ha fet notar que la partida destinada a la Fundació d’Estudis Superiors cada cop és menor, i també ha destacat que no hi ha cap partida destinada al festival Sismògraf i a la commemoració del centenari de l’artista Berga i Boix.

Plataforma per Catalunya ha valorat el caràcter restrictiu dels pressupostos i la major aportació en matèria d’ensenyament, però ha mostrat dubtes respecte de l’aplicació de l’Impost de Béns Immobles per a l’any vinent, i ha ressenyat que, al seu criteri, les ajudes a associacions olotines es fan per “amiguisme” i s’haurien de replantejar.

Finalment, el Partit dels Socialistes ha dit que encara hi ha més marge per fer política d’estalvi, i ha convidat al Govern municipal a replantejar des de zero els pressupostos i no partir dels pressupostos passats, per tal de replantejar els comptes i l’estalvi. En aquest sentit, el grup s’ha mostrat preocupat per l’increment de les partides als organismes autònoms de l’Ajuntament, i ha demanat que s’estudiïn amb sentit de la sostenibilitat.

x