Lletrats, procuradors i representants de diversos sectors socials alerten sobre els greuges del possible tancament dels Jutjats d’Olot

Edifici_jutjats

Edifici_jutjatsLletrats, procuradors i representants d’altres sectors socials clamen contra el projecte de llei de Demarcació i Planta Judicial impulsat des del Govern de Madrid. La proposta pretén centralitzar l’administració de justícia a les capitals de demarcació i deixar sense funció els jutjats de les capitals de comarca. La mesura suposaria el tancament dels Jutjats d’Olot, que fa només cinc anys que tenen nova seu. El sector alerta dels greuges que recauran sobre els ciutadans, pel que fa a temps i costos, si finalment han de fer qualsevol tràmit judicial a Girona.

Clica aquí per veure la notícia a l’OTV a la carta

Demà es compleix un any de l’aplicació de la nova llei de taxes judicials, que va encarir alguns serveis. Mentrestant, el món judicial es troba una nova proposta de llei que allunya els ciutadans de la justícia. La nova llei de Demarcació i Planta que vol impulsar el Govern del PP amenaça amb fer desaparèixer els jutjats de comarca i centralitzar-los a la capital de cada demarcació. Els Jutjats d’Olot no han previst cap acte de protesta per demà, tot i que sí s’han convocat en altres jutjats d’arreu de Catalunya. Lletrats, procuradors, així com representants d’altres sectors socials, alerten dels greuges que l’aplicació d’aquesta nova llei podria tenir per al ciutadans.

La consellera de Justícia del Tripartit Montserrat Tura va inaugurar els nous jutjats d’Olot el desembre 2007. Les instal·lacions van tenir un cost de gairebé 4 milions 200 mil euros. L’edifici allotja els dos jutjats de primera instància de la Garrotxa i l’Adscripció Permanent de la Fiscalia, i compta amb espai suficient per ubicar-n’hi un jutjat més. Ara, cinc anys després de la inauguració dels jutjats d’Olot, el projecte de llei de Demarcació i Planta del Ministeri de Justícia vol centralitzar totes les institucions judicials a les capitals de demarcació i tancar els jutjats de comarca.

Els professionals alerten que el nou projecte de llei atempta contra el servei als ciutadans. Si bé la nova llei no incidiria sobre contenciosos administratius o la jurisdicció laboral, si tindria efecte sobre instruccions de sumaris, procediments abreujats, llicències prèvies, i, sobretot, en l’àmbit civil. Altres sectors socials poden veure’s afectats de retruc, com el sector empresarial, que veu inconvenients en el canvi.

Un altre sector que es pot veure afectat és el del comerç. Així ho manifesta el president de l’Associació de Comerciants d’Olot, Jordi Rovira. Un sector que es veuria afectat és el dels lletrats i procuradors que treballen a les capitals de comarca. Amb aquest projecte de llei, el Govern de Madrid pretén estalviar costos. Els professionals del dret alerten del tancament de serveis que alleugerien alguns tràmits i que s’estaven demostrant efectius.

x