Jordi Rabat: “Les elèctriques han disparat el preu perquè Madrid no es vol fer càrrec del dèficit tarifari”

factura_electrica

factura_electricaL’increment de la factura de llum a partir de l’any que ve s’ha convertit en el tema de la jornada. Després de l’anunci d’una puja de l’11%, aquest matí la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència han decidit que “no és procedent validar” la subhasta elèctrica d’aquest dijous. Fins i tot el ministre Soria ha insinuat que les companyies podrien haver manipulat el mercat.

Clica aquí per veure la notícia a l’OTV a la carta

La Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència ha resolt aquest divendres anul·lar la subhasta elèctrica d’aquest dijous després que l’augment de la llum quedés establer en un 11,5% a partir del gener. Després de fer-se públic el resultat, que va aixecar fortes crítiques des de diversos sectors i la ciutadania, el Ministeri d’Indústria va sol·licitar a la Comissió Nacional l’obertura d’un expedient perquè analitzés si hi havia hagut “competència o alguna manipulació” en el procés de venda pública de l’electricitat.

Aquest 2013, el preu de la llum ja ha patit quatre increments. El primer trimestre en un 3%, el tercer trimestre l’1,2%, el quart trimestre el 3,1% i una pujada extraordinària el mes d’agost de l’1,2%, amb motiu de l’aprovació de la reforma del sistema elèctric espanyol. Només en el segon trimestre el rebut de la llum va baixar en un 6,6%.
Fa un dies el ministre d’Indústria va anunciar que el govern espanyol incrementaria els peatges en un 2%, cosa que tindrà un impacte de l’1% d’augment en el preu de la factura, augment que aquest dijous va quedar completament descartat amb l’encariment total de l’11%, ara anul·lat.
La part alliberada, que explica poc menys de la factura de la llum, es determina cada trimestre en una subhasta del Cesur on les empreses generadores marquen el preu de l’electricitat pel període trimestral següent, en el cas de la subhasta d’aquest dijous el preu per al primer trimestre del 2014.

L’assessor i gerent de Wattia Innova, Jordi Rabat, ha explicat a Les Notícies que el mercat de l’energia ha incrementat els preus “després de l’anunci del ministre Soria dient que el govern no es faria càrrec dels 3.200 milions d’euros del dèficit tarifari”. Rabat ha afegit que “des del 2010 la demanda del consum ha caigut, amb un mínim històric el passat mes d’abril, i això ha fet que el preu de l’electricitat s’incrementi”. Respecte al fet que Espanya és el tercer país d’Europa on la factura de la llum és més cara, ho ha atribuit als “sobrecostos derivats de les energies renovables i perquè es va fer un mal càlcul energètic amb la bombolla immobiliària i es van construir centrals de gas que estan en desús”.

 

 

 

Deixa un comentari