Presenten el documental ‘Els tossols del Bosc de Tosca’, uns turons únics arreu del món

Els tossols, conseqüència del contacte de la lava dels volcans de la comarca amb els aiguamolls del Bosc de Tosca, són uns turons únics al món. Islàndia i el planeta Mart són, juntament amb el Bosc de Tosca, els únics llocs on s’identifica aquest tipus de forma volcànica. El dissabte va tenir lloc la presentació del documental ‘Els tossols del Bosc de Tosca’, dirigit pel geòleg olotí Llorenç Planagumà, per donar a conèixer aquest patrimoni natural garrotxí.

Fa uns 17.000 anys la lava dels volcans de la comarca i els aiguamolls de la zona del Bosc de Tosca van entrar en contacte originant els tossols, unes formes volcàniques de menys de 15 metres d’altura, úniques al món per la seva poca presència –només se’n troben a Islàndia i al planeta Mart-. I ara també a la comarca, en concret al costat del camp de futbol del Bosc de Tosca. Després d’una investigació exhaustiva, encapçalada pel geòleg olotí Llorenç Planagumà, s’han identificat tots els tossols de la zona, i se’ls ha atribuït un nom a cadascun. Fins a 81 turons han estat descoberts en finques privades de les Preses, Olot i Santa Pau, inclòs el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

La investigació, més tard traduïda en el documental ‘Els tossols del Bosc de Tosca’, dirigit pel geòleg olotí Llorenç Planagumà, ha comptat amb un ajut del fons europeu FEDER de 6.000 euros. Tècnicament, aquests turons reben el nom de ‘cons volcànics desarrelats’, per la seva forma arrodonida sense xemeneia. I servien al segle XVII per a la construcció de cases, pel seu tipus de pedra, més manejable que la pedra volcànica corrent.

La descoberta d’aquest patrimoni cultural natural també ha comptat amb la col·laboració de tots els veïns del barri, que han proporcionat els seus coneixements sobre els tossols per a la posterior elaboració del documental.

 

x