El deute dels pisos de protecció oficial de Sant Joan compromet la gestió dels serveis municipals segons la llei estatal de l’administració local

L’Ajuntament de Sant Joan les Fonts lluitarà per conservar els serveis municipals que ha prestat fins ara, però el deute que va contraure per adquirir 48 pisos de protecció oficial, pot dificultar-li les coses.

L’Ajuntament de Sant Joan les Fonts assegura que paga als seus proveïdors a 30 dies. El seu deute, però, sobrepassa el llindar que marca la llei estatal de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local. Fa uns anys, el consistori va adquirir 48 antics pisos dels treballadors de la fàbrica de Torrespapel i va convertir-los en habitatges de protecció oficial. L’adquisició dels pisos fa que a dia d’avui, el deute de l’Ajuntament se situï al voltant del 120%. La llei estatal, però, permet un deute màxim del 110% a les administracions locals. El nombre de pisos de protecció oficial de Sant Joan les Fonts, un orgull per al municipi, pot representar-li ara una dura penalització.

L’escola Castanyer o la llar d’infants representen algunes de les competències que no són estrictament pròpies de l’Ajuntament de Sant Joan les Fonts però que el consistori està prestant actualment. L’alcalde assegura que lluitarà per mantenir la gestió local d’aquests serveis.

A dia d’avui, l’aportació que la Generalitat fa a la llar d’infants arriba tard i és més reduïda. La llei, de la seva banda, limita l’aportació directa que l’Ajuntament pot fer a l’equipament. La defensa de la gestió local de l’escola bressol passa en bona mesura per demanar un esforç a les famílies usuàries. Aquesta i d’altres gestions dels serveis municipals, però, estan pendents de definir. L’alcalde de Sant Joan admet que la llei estatal els ha sumit en l’incertesa. El temps i l’aplicació de la llei de l’Administració Local catalana acabaran de definir el marc en què els ajuntaments els serà permès actuar.