Un estudi de la UPC alerta de les pudors que patiria Sant Jaume de Llierca si la planta de triatge s’acaba construint

Un estudi que l’Ajuntament de Sant Jaume de Llierca ha encarregat al Laboratori del Centre de Medi Ambient de la UPC i per al qual ha pagat 4 mil euros, conclou que les pudors emeses per la futura planta de triatge afectaran tres quartes parts de la població. El responsable de l’informe, Xavier Roca, ha explicat que hi ha “errors greus” en la memòria ambiental del projecte impulsat pel Consell Comarcal de la Garrotxa. Segons Roca, han calculat malament la direcció del vent i, per això, han conclòs erròniament que les emissions no impactarien a la població. L’estudi fixa franges del dia amb intensitat de pudor gairebé tres vegades superior al límit recomanat.

El Laboratori del Centre de Medi Ambient de la UPC ha presentat als veïns de sant Jaume de Llierca els resultats de l’estudi sobre l’impacte de medi ambient atmosfèric de la futura planta de triatge comarcal. L’estudi conclou que els responsables del projecte de la planta van cometre un error greu a l’hora de determinar la direcció del vent. Els responsables del projecte van interpretar incorrectament la rosa dels vents, segons ha explicat el responsable de l’estudi, Xavier Roca. El resultat de l’error, segons Roca, és que tres quartes parts del poble sofrirà, en moments puntuals, una pudor considerable si la planta arriba a construir-se. Als veïns els arribarà més de 3,5 unitats d’olor, tres vegades superior al límit recomanat.

L’estudi de la UPC li ha costat a l’Ajuntament de Sant Jaume 4 mil euros. La Generalitat ha obert un procés de participació per redactar el nou Pla de Residus de Catalunya. Després de veure les previsions que s’apunten per al nou pla, l’alcalde de Sant Jaume ha explicat que no existeixen arguments suficients per construir la planta de triatge comarcal fins al 2020.

El Consell Comarcal de la garrotxa al·lega que no fer la planta suposaria un sobrecost anual de 800 mil euros per a la comarca. L’alcalde de Sant Jaume diu, en canvi, que el cost per fer-la serà superior a aquesta xifra.